Gisteren bezochten twee Kamerleden de groep: Sharon Gesthuizen van SP en Attje Kuiken van de PvdA. Tijdens het gesprek kregen de Kamerleden te horen hoe de groep stelselmatig gediscrimineerd en bedreigd wordt. Het COA zou de groep tot op heden hebben geadviseerd geen aangifte van de voorvallen te doen. Kuiken zal hier deze week Kamervragen over stellen.

Vrouwenvleugel
De oude gevangenis waar de asielzoekers momenteel nog verblijven bestaat uit een mannen- en een vrouwenvleugel. Toen de LHBT-vluchtelingen aangaven dat ze last hadden van discriminatie, zijn ze verplaatst naar de vrouwenvleugel. Volgens LGBT Asylum Support is daardoor de discriminatie alleen maar erger geworden. De groep wordt ook door de vrouwen lastiggevallen en staat nu bovendien als LHBT bekend binnen de opvang.

Ontkenning
Het COA heeft gedurende de hongerstaking geen oplossing of medische zorg aangedragen en ontkende zelfs de hongerstaking in een bericht via NOS. ‘Betreurend’, vindt LGBT Asylum Support, die de groep tijdens hun hongerstaking ondersteunde. ‘Zolang de daders van discriminatie jegens LHBT-asielzoekers nog steeds vrij en ongestraft rondlopen in AZC’s, het COA daar geen of te weinig verantwoordelijkheid in neemt en klachten niet afdoende serieus neemt, laat dit zien dat de noodzaak voor safe houses voor LHBT-asielzoekers alleen maar groter wordt.’

Adempauze
De PvdA-fractie in Rotterdam exploreert nu de mogelijkheid om de tien asielzoekers op te vangen om hen een adempauze te bieden. Woordvoerder Fatima Talbi liet gisteren weten dat er een verzoek voor opvang is ingediend bij het college. Dat meldt NOS. 

Noodklok
Een paar weken terug luidde COC Nederland al de noodklok over de situatie van LHBT-asielzoekers. Het COC eiste onder meer aparte opvang voor LHBT-asielzoekers die daaraan behoefte hebben en aanvullende maatregelen om de reguliere opvang veiliger te maken voor LHBT’s. Hoewel staatssecretaris Dijkhoff (Asiel) nog geen aanvullende maatregelen nam, realiseert de gemeente Amsterdam inmiddels op drie locaties aparte opvang voor LHBT-asielzoekers. In Rotterdam gebeurt dat binnenkort waarschijnlijk ook. Minister Bussemaker (Emancipatie) stuurde 42 gemeenten een brief met de oproep om het Amsterdamse voorbeeld te volgen.

Bron: NOS / LGBT Asylum Support