Drie weekenden feest
In totaal zullen de evenementen in de hoofdstad 15 dagen in beslag nemen, waarvan 3 weekenden. Het eerste weekend (23/24 juli) vindt Roze Zaterdag plaats en is er een Europees Mensenrechtenconcert. Het tweede weekend (30/31 juli) zal Milkshake haar vijfde verjaardag vieren met een twee dagen durend festival. Tijdens het grote slotweekend (6/7 augustus) vindt de jaarlijkse Botenparade plaats en zijn er door de hele stad straatfeesten.  

Strengere regels Botenparade
In tegenstelling tot voorgaande jaren, worden deelnemers voor de Botenparade komend jaar niet via een loting geselecteerd. Een speciale ballotagecommissie bestaande uit onder andere Frits Huffnagel (Stichting AGP), Marie Ricardo (COC) en Josee Rothuizen (ANBO 50+) en Cornald Maas zal de plannen van deelnemers beoordelen. ‘Dit betekent dat deelnemers alleen mee kunnen doen als hun boot ook daadwerkelijk tot de top 80 van mooiste boten met de beste boodschap behoort’, aldus directeur Lucien Spee van Stichting Amsterdam Gay Pride. ‘Op deze manier hopen we de kwaliteit van de parade te verhogen.’ De inschrijving voor de botenparade gaat 4 januari van start op www.pride.amsterdam.

De boot van COC Nederland won vorig jaar de juryprijs voor 'Beste boodschap'Mooiste boten, beste boodschap
De nieuwe werkwijze houdt ook in dat het zogenoemde ‘categorieën-stelsel’ wordt aangepast. Per categorie/doelgroep is simpelweg geen limiet meer. Frits Huffnagel: 'We zullen allerlei verschillende aspecten beoordelen. Waarom doen mensen mee? Wat zijn de plannen, hebben ze eerder meegedaan en wat was hun bijdrage? We gaan dit jaar voor de mooiste boten met de beste inhoudelijke boodschap. De Botenparade van 2016 moet de mooiste en beste ooit worden.'

Meer dan 200 evenementen
Naast de grote publiekstrekkers zijn er meer dan 200 andere kleine en grote evenementen, waaronder feesten, optredens, debatten, kerkdiensten, lezingen en tentoonstellingen. Begin januari zal de nieuwe website gelanceerd worden. Meer informatie is voor nu te vinden via Facebook.

Coverfoto: Pieter Dammen