Toen hoofdredacteur Martijn mij vroeg om als gastcolumnist voor Gay.nl te schrijven over mijn transitie, sloeg ik dit aanbod in eerste instantie af. Het schrijven over mijn persoonlijke ervaring leek mij wel leuk. Het idee dat ik met mijn bijdrage wellicht andere lezers kon helpen die een transitie overwegen sprak mij wel aan. Maar schrijven onder mijn eigen naam, daar had ik toch wat moeite mee. 

‘Zo werd ik Toby, inclusief stockfoto van hete hardlopende adonis’

Na de voor- en nadelen van een publieke coming-out op een rijtje te zetten, heb ik echter besloten om deze column anoniem te doen. Niet omdat ik mij ergens voor schaam of omdat mijn omgeving mij niet zou hebben gesteund als ik onder mijn eigen naam had geschreven, maar met het oog op de toekomst. Zo werd ik Toby, inclusief stockfoto van hete hardlopende adonis.

De transitie bleek voor mij een ontzettend persoonlijk proces. Zo merkte ik al snel dat ik het liefst niet direct geassocieerd wil worden met mijn transgenderidentiteit. Stel je bijvoorbeeld voor dat ik ergens moet solliciteren in de toekomst, dan zou de werkgever online binnen een aantal klikken kunnen achterhalen dat ik een transitie heb ondergaan. Ik ben bang dat dat voor sommige bedrijven helaas nog altijd een reden is om mij niet aan te nemen.

Dit is een belangrijk dilemma voor iedere transgender: leef je stealth of out, leef je ‘in’ of ‘uit de kast’? In het verleden begreep ik nooit waarom homoseksuele vrienden hier moeilijk over deden. We leven tenslotte in Nederland waar je toch kunt zijn wie je wilt zijn anno 2015? 

‘Uiterlijke kenmerken verraden bij de een meer dan bij de ander dat hij of zij ooit een zij of hij is geweest’

Na een jaar vol persoonlijke ervaringen ben ik tot de conclusie gekomen dat ‘uit de kast’ leven toch niet altijd zo makkelijk is als het lijkt. Er kleven namelijk ook voordelen aan het in de kast leven: je veiliger voelen op straat of op je werk, om er maar een paar te noemen. Bovendien wil je niet constant geobjectiveerd en gestigmatiseerd worden als “anders” omdat je transgender of homoseksueel bent. 

Veel transgenders hebben helaas niet de keuze om stealth te leven. Dat gaat namelijk alleen als je in het openbaar passed; passeert voor de man of vrouw die je bent. Uiterlijke kenmerken verraden bij de een meer dan bij de ander dat hij of zij ooit een zij of hij is geweest. Deze transpersonen zullen daardoor altijd geassocieerd worden met hun genderidentiteit en hebben daarmee meer kans te maken te krijgen met stigma of discriminatie. Ik begrijp Caitlyn Jenner dus goed als zij zegt dat ze er niet uit wil zien als een man in een jurk.

x

Toby (34) heeft onlangs zijn coming-out gehad als transgender en vertelt op Gay.nl in een maandelijkse column over alle gekkigheden, verrassingen en situaties waar hij in het transitieproces tegenaan loopt. De naam Toby is uit privacyoverwegingen gefingeerd. Vragen aan Toby? Plaats ze in de reacties of stuur ze aan redactie@gay.nl. Wij zorgen dat ze bij hem uitkomen.