'Je onveilig voelen op een plek waar je beschermd zou moeten worden, het lijkt mij een hel op aarde'

Onze eregast in de dienst was Sandro Kortekaas, initiatiefnemer achter LGBT Asylum Support. Hij houdt zich al enige jaren bezig met de problematiek van LHBT-asielzoekers, maar met name de laatste maanden komt hun benarde positie steeds meer in het nieuws. Het zal je ook maar overkomen: ben je ik weet niet hoe lang onderweg geweest, te voet, in een gammel bootje, met de trein, denk je veilig te zijn in Nederland, word je door andere asielzoekers alsnog belaagd, omdat je homo, bi of trans bent. Helaas blijft het niet bij onvriendelijke verbale bejegening. Sommige LHBT-asielzoekers worden daadwerkelijk fysiek mishandeld. Deze mensen voelen zich onveilig op een plek waar ze zich juist beschermd zouden moeten voelen. Het lijkt mij een hel op aarde.

Sandro berichtte de afgelopen week in het bijzonder over tien LHBT-asielzoekers in Alphen aan den Rijn. Zij gingen in hongerstaking, omdat ze het niet meer uithielden. Hun hongerstaking moest nog eens de aandacht vestigen op hun benarde positie en zorgen voor actie: voor een veilige plek waar ze zichzelf kunnen zijn. Het merendeel van deze tien was te gast in de Pink Christmas kerkdienst en na het interview met Sandro volgde een lang applaus om hun een hart onder de riem te steken.

‘Het is voor mij zonneklaar: iedereen blijft met zijn tengels van LHBT-asielzoekers af’

Er zijn nog nooit zoveel mensen op drift geraakt als in onze tijd. Ik heb het gevoel dat we met horten en stoten wakker worden in een andere wereld. Een wereld waarin we steeds meer op elkaar zijn aangewezen en we ons niet meer kunnen afsluiten voor wat vreemd en anders is. Dat geldt voor ons, voor de LHBT-asielzoekers die naar ons land vluchten, en… voor de asielzoekers die in hun land van herkomst alleen maar hebben gehoord dat homoseksualiteit of transgender zijn een ziekte is, of erger nog, een zonde is.

Het is voor mij zonneklaar: iedereen blijft met zijn tengels van LHBT-asielzoekers af. Daar staan we voor in ons land. En wie het toch niet kan laten, moet aangepakt worden. Maar dat aanpakken verloopt dan hopelijk ook zo dat onze waarden het kunnen verdragen. Gewoon maar zonder pardon terugsturen naar het eigen land? Lijkt me niet. Dat is plat vergeldingsrecht, de middeleeuwen waardig. Straffen? Ja, maar dan gelijk laten zien dat wij geloven dat je overtuigingen en je gedrag kunnen veranderen. Ik heb genoeg mensen zien veranderen om daar ook nu op in te durven zetten. Ik moet wel, met al mijn nieuwe buren. Ik ben wakker in een andere, in een nieuwe wereld. Jij ook?

Foto: Mgr. Madhatter