Wat is het?
Hepatitis B is honderd keer besmettelijker dan HIV en een op de tien (!) jonge mannen die seks heeft met andere mannen draagt het virus bij zich. Ze hebben vaak geen klachten of symptomen, maar kunnen het wel overdragen. En dat is riskant, want aan hepatitis B kun je blijvende, ernstige leverschade overhouden.

Je hebt het zo
Hepatitis B wordt overgedragen door onder meer pijpen, kontlikken, gezamenlijk gebruik van seksspeelgoed en neuken zonder condoom. Zelfs oppervlakkig contact tussen penis en anus kan voldoende zijn om het virus over te dragen. Je hebt het dus zo! 

Drie prikken
Het goede nieuws: je kunt je gratis laten vaccineren tegen hepatitis B. Een volledige vaccinatie tegen hepatitis B bestaat uit drie injecties: bij de eerste keer wordt getest of je lijf het virus ooit al onschadelijk heeft gemaakt. Verdere vaccinatie is dan niet meer nodig. In alle andere gevallen krijg je na een maand een tweede prik, en een half jaar later de derde. 

Hepatitis A
Vakantiegangers lopen vaak risico op hepatitis A, een erg besmettelijke leveraandoening die je kunt oplopen door contact met poepresten. Dat kan voorkomen tijdens rimmen, vingeren of fisten, maar ook gewoon wanneer je in aanraking komt met besmet water of via wc’s en dergelijke. Ben je van plan om buiten Europa op vakantie te gaan? Dan is het slim om je tegelijkertijd tegen hepatitis A te laten vaccineren. Dit is niet gratis, maar kan wel tegelijkertijd met je hepatitis B-vaccinatie. Vraag ernaar bij de GGD.

Slim
Klik hier voor informatie over waar jij je gratis vaccinatie kunt krijgen. Meer dan honderdduizend slimme jongens en mannen gingen je al voor!