Feest!

  • Op 1 april is het precies 15 jaar dat er in ons land een huwelijk werd gesloten tussen twee mannen en twee vrouwen. Toen was Nederland nog het eerste en enige land, inmiddels hebben veel landen ons voorbeeld gevolgd. Genoeg reden voor een feestje dus!

  • Amsterdam staat deze zomer op z'n kop. De stad host dit jaar zowel EuroPride als Roze Zaterdag. Al met al kan de hoofdstad rekenen op 15 dagen roze feest.

I do! I do! I do?

  • In een aantal landen zal 2016 cruciaal worden voor het openstellen van het huwelijk: in Australië moeten verkiezingen utigeschreven worden voor januari '17. Een van de beloftes van de Labour-partij is dat het huwelijk wordt opengesteld binnen de eerste 100 dagen van hun regeerperiode. Als de partij verkozen wordt, dus.

  • Noord-Ierland vormt momenteel een vreemde eend in de bijt. Omringd door landen waar je wel met iemand van hetzelfde geslacht kunt trouwen, is Noord-Ierland het enige deel van het Verenigd Koninkrijk waar dat niet kan. Er lopen momenteel verschillende rechtszaken die dat aan de kaak proberen te stellen. Wie weet lukt het de Noord-Ieren in 2016 dus via de gerechtelijke weg om gelijkheid te krijgen.

  • Slovenië maakte het bont door het 'homohuwelijk' in 2015 in te voeren en weer af te schaffen. De voorstanders van openstelling laten het er niet bij zitten. Ze hebben beloofd om in 2016 er alles aan te doen om de teruggedraaide wet weer terug te draaien. Fingers crossed.

Meer papa's en mama's

  • In Nederland komt de Staatscommissie Herijking ouderschap voor 1 mei met een rapport. Deze commissie heeft zich de afgelopen tijd gebogen over meerouderschap, meeroudergezag en draagmoederschap. Ze zullen aan de hand van hun bevindingen een voorstel voor wetttelijke regelingen doen, die van groot belang kunnen zijn voor (toekomstige) LHBT-ouders. Over de problemen die homo's met een kinderwens nu nog tegenkomen, vertelde Mr Gay-kandidaat Steven vorig jaar openhartig

Zet 'm op, Douwe Bob

En waar gaan we naar kijken en luisteren?

  • Ze hebben ons lang ermee geteased, maar in 2016 is het dan echt zover: de Absolutely Fabulous film komt uit. Natuurlijk met al onze favoriete AbFab-dames, maar ook een hele stoet aan wereldberoemde cameo's.

  • Nog een film om in 2016 naar uit te kijken: Looking. De mannen uit de ingetogen HBO-serie, die helaas na twee seizoenen werd gecanceld, komen nog één keer bijeen om wat onafgeronde verhaallijnen aan elkaar te knopen.

  • Komend jaar staan er een flink aantal fijne cd-releases op de planning. Begin 2016 releast Ariana Grande haar nieuwe album Moonlight; This is Acting van Sia komt 29 januari uit; Elton John komt met Wonderful Crazy Night (5 februari); Frank Ocean komt met Boy's Don't Cry; Rihanna releaset ANTi en ook Christina Aguilera komt met een nieuw album. En Beyoncé? Ach, wie weet besluit ze van de een op de andere nacht weer een nieuw album op iTunes te zetten.

  • Een paar grote namen zullen naar Nederland komen: Justin Bieber en Adele. Maar die concerten zijn natuurlijk allang uitverkocht. Nog niet uitverkocht: gay icon Mariah Carey op 23 april in de Ziggo Dome! 

Wat hopen jullie in 2016 mee te maken?