Tip 1: Show your true colors
Pride Amsterdam draait om kleur, veel kleur, alle kleuren van de regenboog, om precies te zijn. Wees er daarom niet te zuinig mee!

Bar De Regenboog uit Rotterdam snapt dat heel goed.De Koninkrijksboot van Stichting Dushi&Proud vroeg aandacht voor gelijke rechten en acceptatie in het héle Koninkrijk der Nederlanden met een prachtige, kleurrijke boot. Ze wonnen ermee de prijs voor 'Beste verbeelding van het thema: #Share'

Tip 2: Maak gebruik van (functioneel) naakt
Je zou het niet geloven met alle kritische geluiden over de Pride, maar anno 2015 was er slechts een handjevol boten waarop mannen uit de kleren gingen. Groot gelijk ook, het was een van de warmste Prides in jaren. Laat je niet bang maken door het kritische publiek, het oog wil immers ook wat en waarom zou je niet die zorgvuldig afgetrainde borstpartij delen met het feestende publiek?

Mister B vaart al jaren out, proud en schaarsgekleed mee. Ieder jaar met een prachtig uitgedoste boot.Deze jonkies vielen gezellig uit de toon op de Roze 50+-boot.

Tip 3: Denk in de hoogte
Als je er een centje voor hebt, bestel dan een gezellige inflatable of ander bouwwerk. Zorg wel even dat je de boel in een handomdraai kunt inklappen/aftuigen wanneer er een brug in zicht is.Gay Care combineerde deze tip met tip nummer 4!Het Ministerie van Defensie schakelde deze kordate soldaat in.Het Aids Fonds koos voor een verzameling fier rechtop staande penissen.

Tip 4: Drag it up!
Niets zo gezellig als een aantal zingende diva's voorop je boot. Dit is ieder jaar weer een succesnummer dat gretig aftrek vindt. 

De polderdiva's maakten er een oer-Hollands feestje van.Van Lambaart Entertainment voer vorig jaar mee met een glamoureuze Priscilla-boot.De bezorgers van PostNL voerden zelfs een hele minimusical op: 'Met liefde bezorgd'.

Tip 5: Het draait om de 'boot'schap
Je boot kan er nog zo gezellig uit zien, er moet ook een boodschap verteld worden en hoe duidelijker hoe beter. De jury kijkt altijd met een kritisch oog toe. 

Op deze vluchtelingenboot was het merendeel van de feestgangers (ex-)vluchteling. Een deel van hen droeg een masker om hun identiteit te verbergen. COC Nederland won de Publieksprijs met deze toren waarin steeds een zoenend koppel de lucht in ging om een vuist te maken tegen het grote aantal Nederlanders dat nog aanstoot neemt aan zoenende mannen en vrouwen.

Tip 6: Zeg het met bloemen
Niks zo gezellig als een kleurige, geurige bos bloemen. De Botenparade heeft sowieso veel weg van een varend bloemencorso, dus waarom niet een bloempje of twee extra? Burgemeester Van der Laan riep deelnemers in 2014 al op meer bloemen op de boten te hangen.

Deze boot van Share your love with Flowers werd rijkelijk volgehangen met bloempies.Dit kleine, maar fijne bootje is van Henk Dal, deelnemer van het eerste uur. Hij voer met deze bloemenboot voor de 20ste keer mee.

Tip 7: Denk in spreekwoorden
Kies voor de boodschap/aankleding van je boot een lekker beeldend spreekwoord of een uitdrukking. 'Zo roze als een biggetje', bijvoorbeeld.

Of 'zo trots als een pauw', zoals De Nederlandsche Bank vorig jaar deed.Check wel even of iemand anders er niet al met je plan vandoor is gegaan, om dit soort taferelen te voorkomen. Gelukkig voer het OLVG een stukje verderop.

Tip 8: Pride is een themafeestje
Gay Pride is ook een groot themafeestje, en goed uitgewerkte thema's scoren altijd lekker bij de jury. Dit jaar is het thema 'Join', vorig jaar was het 'Share love, love differences'.

ING voer voor de tiende keer mee en iedereen trok zijn mooiste kostuum uit de kast. Het zal wat warm zijn geweest, maar je moet er wat voor over hebben om de prijs voor 'Mooiste uitvoering' binnen te slepen!Gaymobil koos hetzelfde thema, voerde het uit met ietsje luchtigere outfits en greep helaas net naast de prijs.

Hebben jullie er al net zoveel zin in als wij? Inschrijven voor de Botenparade kan via www.pride.amsterdam t/m 4 februari. Op Valentijnsdag wordt bekendgemaakt welke boten mogen meevaren.

Foto's: Facebook Pride Amsterdam