Gonorroe in Nederland
Je hebt ongetwijfeld weleens gehoord over de beruchte druiper. Deze geslachtsziekte wordt veroorzaakt door gonokokkenbacteriën die zich in de slijmvliezen van de vagina, penis, anus, keel en ogen kunnen nestelen. Je loopt gonorroe het makkelijkst op via neuken of pijpen, maar ook rimmen, vingeren en aftrekken kunnen een risico vormen. De soa geeft bij mannen in de meeste gevallen klachten en die zijn niet plezierig. Een daarvan is een pusachtige afscheiding uit de plasbuis (vandaar de bijnaam ‘druiper’). 

Gonorroe komt veel voor onder mannen die seksen met mannen. In 2013 waren 2.541 van de 4.153 gevallen geconstateerd bij deze groep. Het grootste deel van de patiënten (34%) was tussen de 20 en 30 jaar oud. 

Risico op resistentie
De behandeling van gonorroe in Engeland verschilt van de Nederlandse. In Engeland wordt een injectie van Ceftriaxon gecombineerd met de inname van Azitromycine-tabletten. Tegen de tabletten is bij een aantal gevallen in Engeland nu resistentie geconstateerd. In Nederland wordt gonorroe behandeld met enkel een Ceftriaxon-injectie. Daartegen is geen resistentie geconstateerd, deze behandeling is dus nog effectief. ‘Het idee is dat door het gebruik van de tabletten de resistentievorming vertraagd wordt. Dat is een dubieuze aanname, waar we in Nederland niet in geloven’, aldus Hanna Bos, arts Infectieziektebestrijding.

‘Het RIVM houdt goed in de gaten hoe het zit met de resistentie van gonorroe die in Nederland gevonden wordt’, vervolgt ze. ‘In Nederland wordt wel een mate van resistentie gevonden, net als in Engeland tegen een behandeling die we in Nederland alleen geven voor een Chlamydia-infectie: de Azitromycine-tabletten.’ Door verkeerd gebruik van antibiotica kan op den duur resistentie tegen Ceftriaxon optreden, meldt Soa Aids Nederland. Dat zou een probleem zijn, omdat er momenteel geen goed alternatief is voor dit middel bij de behandeling van gonorroe. ‘De ontwikkeling van nieuwe antibiotica zou meer gestimuleerd moeten worden’, benadrukt Bos.

Voorkomen is beter dan genezen
Om een gonnoroe-infectie te voorkomen adviseert Soa Aids Nederland vooral condooms te gebruiken. Heb je risico gelopen, word je gewaarschuwd door iemand die klachten ervaart, of heb je ze zelf? Laat je dan direct testen. Op Mantotman.nl is meer informatie te vinden over gonorroe. 

Tekst: Martijn Kamphorst / Bronnen: Soa Aids Nederland / Nationaalkompas.nl