Het is dit jaar 15 jaar geleden dat in Amsterdam het eerste huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht werd gesloten. In die tijd heeft de stad de positie als Gay Capital verloren aan andere steden, staat te lezen in het voorstel van D66 Amsterdam. Daar moet verandering in komen door mensen uit andere landen hier te laten trouwen.

'Op dit moment kunnen homostellen in Nederland alleen trouwen als een van de partners in Nederland woont of de Nederlandse nationaliteit bezit. Trouwambtenaren moeten regelmatig verzoeken uit het buitenland afwijzen en koppels teleurstellen. D66 vindt dat een gemiste kans', staat in het voorstel.

Trouwtoerisme
D66 Amsterdam schrijft dat de acceptatie van het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht wereldwijd meer geaccepteerd zal worden als buitenlandse (LHBT-)stellen hier zouden kunnen trouwen. Het 'trouwtoerisme' komt volgens de partij bovendien het beeld ten goede dat Nederland een voortrekker is op het gebied van LHBT-emancipatie. Homostellen uit de hele wereld zullen de kans krijgen in het huwelijksbootje te stappen – iets dat nu slecht in 20 landen mogelijk is.

Las Vegas
Raadslid Vroege neemt de Amerikaanse stad Las Vegas als voorbeeld. Door de soepele huwelijksregels trekt de stad jaarlijks veel toeristen die er willen trouwen. 'Ook Amsterdam zou een aantrekkelijke "gay destination" kunnen zijn voor LHBT-koppels die hun liefde formeel willen laten erkennen. Door het openstellen van het huwelijk voor stellen zonder Nederlandse nationaliteit of woonplaats en het promoten van deze mogelijkheid voor buitenlandse LHBT-stellen zou Amsterdam het Las Vegas aan de Amstel kunnen worden.'

Bron: D66