Van de homoseksuele asielzoekers zouden de bedden met opzet zijn nat gemaakt en besmeurd met etensresten en uitwerpselen. Verder zijn er kleren gestolen of zelfs in brand gestoken. In vier gevallen waren de bedreigingen zo erg dat de slachtoffers het kamp zijn ontvlucht. 

Slapen in het bos
Vanwege heftige pesterijen durven de LHBT-asielzoekers niet in de gemeenschappelijke ruimtes van het opvangcentrum te slapen. Volgens het COC is een van hen tijdelijk elders ondergebracht, terwijl een ander een week lang in het bos heeft geslapen. Er zouden twaalf asielzoekers in Heumensoord verblijven waarvan bekend is dat ze homoseksueel zijn. Tien van hen worden lastiggevallen. De gemeentelijke adviescommissie LHBT-beleid heeft geadviseerd om apart onderkomen, zogenaamde safehouses, op te zetten.

Pester niet belonen
Daar ziet de Nijmeegse wethouder Bert Frings niets in: 'Want als je het slachtoffer weghaalt, beloon je de pester.' Safehouses vormen een 'vreselijk ingewikkelde discussie', zegt de wethouder in De Gelderlander. 'Stel dat je zo'n safehouse hebt, wie bepaalt dan wie daar in mag? En wat doe je met de Afghaanse vrouwen die gepest worden? Of de christelijke Eritreeërs? Als we pesten tot reden verheffen, wordt het ingewikkeld.' De wethouder hoopt dat de slachtoffers aangifte doen, zodat de pesters aangepakt kunnen worden.

Alphen aan den Rijn
Eind 2015 kwamen tien LHBT-asielzoekers in Alphen aan den Rijn in het nieuws omdat ze met een hongerstaking apart onderkomen probeerden af te dwingen. Ook zij vertelden in de reguliere opvang stelselmatig te worden lastiggevallen door andere asielzoekers. Uiteindelijk is er voor hen opvang geregeld in Rotterdam. Ook in Amsterdam wonen sommige LHBT-vluchtelingen in safehouses. Simone Kukenheim, de verantwoordelijk wethouder in Amsterdam is wél voorstander van aparte opvang. 'LHBT's zijn extra kwetsbaar, ik vind het belangrijk dat zij in een veilige omgeving tot rust kunnen komen en de zorg krijgen die ze nodig hebben', legde ze destijds uit aan Het Parool.

Bron: De Gelderlander / Coverbeeld: de tien LHTB-vluchtelingen uit Alphen aan den Rijn. © LGBT Asylum Support