De docenten worden met het nieuwe lesmateriaal geholpen om seksuele diversiteit te bespreken in de les, ook als ze daar geen extra tijd voor krijgen. De drie verschillende lespakketten bestaan uit kant-en-klare voorbeelden, opdrachten, filmpjes en spellen. 'Op die manier hopen wij dat het gewoner wordt om les te geven over LHBT en mogelijk vindt het zo ook een weg naar het vaste curriculum', zegt projectleider Hanneke Felten van Movisie. De drie lessen heten 'Als je mensen gelijk wilt behandelen, moet je dat op verschillende manieren doen'; 'Je gaat het pas zien als je het doorhebt' en 'Alles wat je altijd al wilde weten over transgenders'.

Niet terugvallen op familie
Het onderwerp seksuele diversiteit is in de zorg en sociale sector lang niet altijd normaal. Professionals praten er niet makkelijk over of denken dat het thema niet relevant is. Volgens Herman Boers, die zelf geregeld gastcolleges geeft over oudere homo's en bi's, is het dan ook van belang dat zorgstudenten zich in dit onderwerp verdiepen. 'Een verzorgende staat er als heteroseksueel misschien niet bij stil dat je als oudere homoseksueel niet vanzelfsprekend kunt terugvallen op familieleden die je accepteren zoals je bent.'

Homoquiz
Docenten op het mbo en hbo krijgen een duidelijk stappenplan om de lessen uit te voeren. Zo is er een quiz om te kijken hoeveel de studenten eigenlijk al weten over het onderwerp. Er wordt gevraagd wanneer homoseksualiteit niet meer als psychiatrische aandoening werd gezien, maar ook welke sterren biseksueel zijn. Docenten krijgen de tip om terloopse opmerkingen van studenten over homo- en biseksualiteit direct te bespreken. De boodschap is dan dat grapjes of scheldwoorden niet passen bij een professionele houding.

Neutraal en professioneel
Het blijft niet bij quizen en opdrachtjes. De studenten kunnen ook serieuze theorieën bespreken of kijken naar enkele uitgewerkte casussen. Wat zeg je bijvoorbeeld tegen een man van 21 die van zijn homoseksuele gevoelens af wil? Volgens het lespakket in elk geval niet: 'Nee, dat kan niet. Accepteer deze gevoelens nou maar' of 'Je moet jezelf leren accepteren'. Wat dan wel? Volgens de methode kunnen studenten beter antwoorden: 'Als ik het goed begrijp, accepteer je deze gevoelens niet. Kun je daar iets meer over vertellen?' Daarbij blijft de zorgverlener neutraal en professioneel.

Geïnteresseerd in de lessen voor het beroepsonderwijs? De drie lespaketten zijn hier gratis beschikbaar. 

Beeld: Screenshot van filmpje uit het lespakket © Movisie