Dustin Hoffman vertolkt de rol van de werkloze, perfectionistische acteur Michael Dorsey, die zich uit wanhoop vermomt als vrouw om een rol in de wacht te slepen in een populaire soapserie. Hij doet auditie als Dorothy Michaels en wordt aangenomen. In korte tijd wordt ‘Dorothy’ mateloos populair. Maar dan krijgt Dorsey gevoelens voor tegenspeelster Julie Nichols (Jessica Lange), terwijl iedereen denkt dat ‘hij een ‘zij’ is. Tot overmaat van ramp wordt Julies vader ook nog verliefd op Dorothy.

Dustin Hoffman in drag

Niet alleen Michael Dorsey speelt de rol van zijn leven in het gezellige, gelaagde Tootsie. Zijn vertolker, Dustin Hoffman, speelt zowel Michael als Dorothy erg vermakelijk. Wel is vooral Dorothy erg komisch en treffend.

 

Toch is Tootsie zeker niet alleen door Hoffmans acteerprestaties een geslaagde komedie. Het verhaal is goed geschreven en Hoffman krijgt steun van een uitstekende cast, bestaande uit Bill Murray, Teri Garr, Jessica Lange, Dabney Coleman, en Charles Durning. Lange won dan ook een Oscar voor haar rol als Julie Nichols.

Verschuiving genderrollen
Interessant aan de film is ook de aandacht die besteed wordt aan gender en seksualiteit in de context van de jaren tachtig. Door velen wordt Pollacks film gezien als de eerste mainstream film die de maatschappelijke opinie ten op zichte van genderrollen beïnvloedde. In een interview erkende zelfs Dustin Hoffman dat de research voor zijn rol als Dorothy voor hem in een openbaring resulteerde. Hij was zich sterker bewust van de genderongelijkheid in die tijd.

Toen Tootsie uitkwam begin jaren tachtig, was er onder meer op werkgebied veel ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Tootsie leek invloed uit te oefenen op de manier waarop mannen en vrouwen tegen genderrollen aankeken. Inmiddels hebben we grote stappen vooruit gemaakt, maar is genderongelijkheid nog steeds een hot topic en valt er nog veel te verbeteren. Behalve aangrijpend en komisch is Tootsie daardoor nog steeds maatschappelijk actueel. En Hoffman in drag is veel te vermakelijk om aan je voorbij te laten gaan.