Hoewel Bowie vooral bekend was van ver vóór mijn tijd, luisterde ik vrij vaak naar zijn muziek. Voor mij was hij het perfecte voorbeeld van hoe ik wil zijn: mezelf, niet bang van wat anderen van mij denken en in staat een schaamteloos leven te leiden.

'Ik zeg niet dat ik nooit wat met een vrouw zou doen'

Om zich zo goed mogelijk te verplaatsen in zijn uitbundige biseksuele alterego Ziggy Stardust, deed David het met zowel mannen als vrouwen. Gewoon, voor de kunst. Of omdat hij nieuwsgierig was, misschien zo ‘af en toe’ toch wel wat voor jongens voelde? Voor veel mensen is dit schokkend en ondenkbaar, maar voor hem was het doodnormaal zijn way of life.

Ik voel diezelfde nieuwsgierigheid naar het onbekende. Momenteel deel ik m'n bed alleen met mannen, maar ik zeg niet dat ik nooit wat met een vrouw zou doen. Waarom zou ik mezelf limiteren? David deed dat ook niet, en ik denk dat hij er zelfs van genoot. Hij was een vrij man. Deed en liet wat hij wilde, zonder zich zorgen te maken. 

Zijn futuristische videoclips, zijn flamboyante kleedgedrag, en natuurlijk zijn geschminkte donderflits. Precies zoals de maatschappij was, zo was David niet. Juist daarom is hij waarschijnlijk zo invloedrijk en groots geworden als wij hem nu kennen. Vraag jezelf daarom eens: ‘Wil ik zijn zoals de rest of wil ik zijn zoals mijzelf?’

'Precies zoals de maatschappij was, zo was Bowie niet'

Excentrieke artiesten als Lady Gaga en Madonna zijn in zekere zin de Bowies van deze tijd. Toch zijn er genoeg mensen die hen bekritiseren om hun extravagante gedrag of het simpele feit dat ze gewoon leven zoals ze willen, zich weinig aantrekkend van de gevestigde orde. Hetzelfde gold voor Amy Winehouse en Michael Jackson. Beiden excentriekelingen, die leefden zoals zij wilden.

Deze iconen laten niet alleen hun bijzondere oeuvre na, maar ook hun opmerkelijke leefwijze waar wij inspiratie en hoop uit kunnen halen. Ze zeggen niet: ‘Wees bang en pas op wat anderen van je zullen denken’, maar: ‘Wees trots, blijf altijd proberen, en trek vooral eens de stoute schoenen aan!’

We can be heroes, just for one day!

Foto: Mgr. Madhatter