Het wetsvoorstel werd oktober 2015 ingediend door Ivan Nikitchuk en Nikolai Arefyev van de Russische communistische partij. ‘Er is een groep mensen die, naar onze mening, een beschadigde geest hebben, en als gevolg daarvan zijn afgedwaald van hun seksuele oriëntatie’, meende Nikitchuk. ‘Deze ziekte is ook nog eens besmettelijk. Voor een jonge man, met een ongevormde geest, vormt dit een serieuze bedreiging.’

Boetes
Vorige week zag het er nog naar uit dat de wet zou worden aangenomen. Bij invoering zouden publiekelijke uitingen van ‘niet-traditionele’ seksuele oriëntatie kunnen worden bestraft met een boete van 5000 roebel (ongeveer 60 euro). Publiekelijk uit de kast komen zou daarmee onmogelijk woren. Voor het uiten van je seksualiteit in culturele instellingen, scholen of overheidsgebouwen werd zelfs een gevangenisstraf van maximaal 15 dagen voorgesteld.

Anti-homopropagandawet
In 2013 voerde Rusland de anti-homopropagandawet in, waarmee een verbod werd gelegd op het ‘promoten van homoseksualiteit’. Onder andere opkomen voor gelijke rechten van LHBT’s, praten over homoseksualiteit in het bijzijn van minderjarigen en en openbare bijeenkomsten voor LHBT’s zijn sindsdien verboden. Sinds de invoering van de wet kampen Russische LHBT’s met steeds meer geweldsincidenten en discriminatie.

Bronnen: 1, 2, 3 / Coverbeeld: Geert van Tol (protest tegen antihomowet)