Gedurende 2 jaar werden de 750 homomannen uit het onderzoek om de 6 maanden getest op HPV-infecties. Zo is vastgesteld hoe vaak zich nieuwe infecties voordeden en hoe snel infecties werden opgeruimd door het lichaam. De mannen bleken zeer vaak een anale HPV-infectie te hebben. Ook kwam naar voren dat bij mannen met een hiv-infectie anale infecties met hoog-risico HPV minder snel door het lichaam worden opgeruimd. Bij hiv-geïnfecteerde homomannen is het risico op anuskanker dan ook extra hoog.

Vaccinatie
De resultaten uit het onderzoek leiden niet meteen tot een advies aan homomannen, vertelt Maarten Schim van GGD Amsterdam aan Gay.nl. Er bestaan vaccins die het risico op hoog-risico infecties, anusafwijkingen en anuskanker bij homomannen kunnen verminderen, maar het is onduidelijk of vaccinatie bij mannen op latere leeftijd nog effectief is. 'In Nederland worden alleen meisjes gevaccineerd tegen HPV, maar in bijvoorbeeld Oostenrijk en Australië worden ook jongens als tiener ingeënt. Het lijkt nu tijd om daar op nationaal niveau over te gaan spreken.'

Huisarts
In de tussentijd is het voor mannen mogelijk om het vaccin zelf te vragen bij de huisarts. 'Er zijn twee vaccins op de markt. Vooral voor jongens die weten dat ze homo zijn en nog nooit seks hebben gehad is het heel verstandig daar gebruik van te maken', aldus Schim. 'Ook als je slechts een paar verschillende seksuele partners gehad, is er nog altijd een grote kans dat het vaccin toch werkt.' In Amerika geldt daarom de richtlijn om alle mannen onder de 26 jaar die seks hebben met mannen in te enten. Dat advies is volgens Schim erg verstandig. In het Verenigd Koninkrijk worden zelfs mannen tot 44 jaar gevaccineerd als zij een soapoli bezoeken.