Het Nijmeegse D66-raadslid Grete Visser legde het verzoek eind 2015 voor aan het college van B en W, omdat ze geslachtsregistratie 'onnodig en bovendien vervelend voor transgenders' vond. 'We zijn van oudsher gewend om mensen in hokjes te plaatsen: man of vrouw", legde ze uit. 'Maar er wonen ook in onze gemeente veel mensen die zich niet in dat hokje thuis voelen. Voor hen is geslachtsregistratie een doorn in het oog.'

Formulieren aangepast
De verandering gaat op 1 februari in. Uit een inventarisatie blijkt dat er op dit moment in 15 formulieren naar het geslacht van de invuller wordt gevraagd. Bij 14 van die formulieren is de vraag per maandag geschrapt; bij een formulier bleek dit technisch niet mogelijk. Het gaat om een 'melding openbare ruimte' waarbij de computer de aanvraag niet kan verwerken als het geslacht niet is ingevuld. Dit wordt binnenkort tijdens een systeemupdate opgelost. Overigens worden bestaande papieren formulieren eerst opgemaakt.

Amsterdam
Ook in Amsterdam zijn gemeentelijke formulieren aangepast. Per 1 januari is het in de hoofdstad niet meer verplicht om je geslacht aan te geven. 'Alle Amsterdammers moeten zich thuis voelen bij de manier waarop de gemeente met ze communiceert', liet de gemeente toen weten. 

Bron: COC Nijmegen/De Gelderlander/Covenbeeld: Facebook Gemeente Nijmegen