We deden het vorig jaar niet zo heel goed met Trijntje, maar zelfs met een betere outfit, een beter nummer, of een zangeres zonder strabisme hadden we met geen mogelijkheid kunnen winnen van Måns Zelmerlöw en z’n nummer ‘Heroes’. Hopelijk kan Douwe Bob er dit jaar meer van maken. We weten begin maart pas welk nummer hij zal insturen, maar hij heeft zich een half jaar geleden al onsterfelijk gemaakt met het voorlichtingsfilmpje ‘He, ho of bi’, waarin hij stelt: ‘je bent er een, maar welke van de drie?’. En hij wijst de oplettende luisteraar er ook nog eens op dat ze altijd baas in eigen poes zijn: ‘Neuken, pijpen, beffen, als je het niet wil moet je het zeggen’. Dank je wel, Douwe Bob, dat was best empowering.

We blijven even dicht bij eigen land: de inzending van België is wél al bekend! En ook fijn: Nederland staat in de eerste halve finale op dinsdag, en België in de tweede halve finale op donderdag, dus we kunnen weer lekker op elkaar stemmen. Laura Tesoro zingt het swingende ‘What’s the pressure’. Niet het meest originele nummer dat in mei in Stockholm te horen zal zijn, en zéker niet zo hip als ‘Rhythm Inside’ waarmee Loïc Nottet vorig jaar België vertegenwoordigde, maar desalniettemin een lekker swingend nummertje.

In Malta staat zangeres Isa Losco ook lekker te zingen in haar toch een beetje van Kylie Minogue (‘Can’t get you out of my head’) afgekeken outfit. Prima niemandalletje voor tussendoor, maar dit lied gaat natuurlijk niet in de top 10 belanden. Ook frappant dat het nummer 'Chameleon' heet en eigenlijk niet echt opvalt. Wel leuk om te zien dat het plaatselijke buurthuis van de Maltese hoofdstad Valletta helemaal afgeladen was met enthousiast publiek.

Wit-Rusland heeft dit jaar kosten noch moeite gespaard en stuurt Phoebe uit Friends. Nee, grapje; dat kunnen ze helemaal niet betalen, zéker als je rekening houdt met hoeveel geld er dit jaar in Wit-Rusland wel niet is gespendeerd aan de indrukwekkende lasershow! Ivan zingt met zijn niet al te beste stem het nummer ‘Help you fly’. Nou nee dank je Ivan, ik kom er zelf wel uit. Hopelijk is ‘ie in mei beter bij stem, aan z’n gewatergolfde haar zal het in ieder geval niet liggen!

Bonusweetje: volgende week zaterdag gaat de Zweedse voorronde voor het nationale Songfestival weer van start. Dat is een bijna net zo groot spektakel als het Songfestival zelf, en de meiden van Dolly Style (die vorig jaar ook meededen) zijn dit jaar ook weer van de partij. Je kunt het live streamen via Svtplay.se.

Foto: Mgr. MadHatter