Italië is het laatste grote West-Europese land waar homo's en lesbiennes geen mogelijkheid hebben om hun relatie officieel te laten registreren. De Italiaanse senaat besprak deze week een wet die het geregistreerd partnerschap regelt. Ook zouden paren van hetzelfde geslacht kunnen adopteren, elkaars achternaam aannemen en van gelijke pensioensrechten genieten. Volgens tegenstanders is deze wet een 'Trojaans paard' dat zal leiden tot het openstellen van het huwelijk.

Katholieke kerk
Het opengesteld huwelijk ligt enorm gevoelig in het streng katholieke Italië. De paus liet in aanloop naar de demonstratie weten dat 'er geen twijfel kan bestaan tussen de relatie die God wil en elke andere vorm van verbinding.' In zijn thuisland Argentinië werd het huwelijk zes jaar geleden opengesteld en ook andere katholieke landen hebben LHBT's inmiddels meer rechten gegund, meest opvallend Ierland vorig jaar. 

Tegendemonstratie
Een week eerder gingen voorstanders de straat op. Zij droegen klokken bij zich als teken dat het 'hoog tijd is dat Italiaanse LHBT's gelijke rechten krijgen'. In 2007 strandde een poging om het huwelijk open te stellen in het parlement. Voorstanders hebben ditmaal meer hoop, omdat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vorig jaar oordeelde dat Italië de rechten van homo's schendt.

In februari stemt de senaat over de nieuwe wet.

Bron: The Guardian