Wat is PrEP ook weer?
PrEP staat voor 'pre-exposure profylaxe' en is een pil die je als hiv-negatief persoon inneemt om de kans op het oplopen van hiv te verkleinen. PrEP beschermt je niet tegen andere soa’s. Het middel kan dagelijks geslikt worden of direct vóór en na de seks. In beide gevallen dient het middel consequent te worden geslikt.

Onderzoek
Momenteel loopt een onderzoek van de GGD Amsterdam, waarbij 370 homo- en bimannen en transvrouwen die een verhoogd risico lopen op hiv het middel toegediend krijgen. Zij worden intensief gemonitord.

Tegengeluiden
Een van de meest gehoorde tegengeluiden: 'Mensen moeten maar gewoon het condoom leren gebruiken'. Dat blijkt echter niet genoeg om de cijfers ten goede te doen keren. Uit onderzoek in Amsterdam blijkt bijvoorbeeld dat het slechts 60 tot 70 procent van de homomannen lukt om consequent condooms te gebruiken. Met deze pil kunnen mensen het heft in eigen handen nemen en zich effectief beschermen tegen het hiv-virus.

Een ander: 'Dit middel is er puur zodat homo’s er zonder remmen op los kunnen neuken'. Vooropgesteld: PrEP beschermt enkel tegen hiv, niet tegen andere soa’s, en vormt dus slechts een aanvulling op het condoom. Daarnaast blijkt het condoom niet voldoende om het aantal mannen dat jaarlijks geïnfecteerd raakt met hiv terug te dringen.

Voordelen
Er is de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van PrEP als hiv-preventiemiddel. Dit zijn een aantal van de grootste voordelen.

  • PrEP is bewezen zeer effectief in het tegenhouden van hiv
  • PrEP is kosteneffectief: hiv-zorg is voor het leven, PrEP-zorg tijdelijk
  • Door goede PrEP-zorg worden ook andere soa’s snel opgespoord

De petitie
De petitie roept minister Edith Schippers (Volksgezondheid) op om maatregelen te nemen om PrEP direct beschikbaar te stellen en betaalbaar te maken voor iedereen die er gebruik van wenst te maken. De petitie is opgesteld door ‘betrokken homo-en bimannen met hart voor de community en seksuele gezondheid’, zo valt te lezen op Change.org. 

De petitie kan hier worden ondertekend.