Laten we beginnen met Karlijns Twitter-bio: deze vrouw ‘staat het liefst met haar laarzen in de modder op te komen voor sociale acceptatie van (seksuele) diversiteit’. Een houding die louter te applauderen valt, maar met deze lezerscolumn timmert ze haar ongetwijfeld goede bedoelingen en inspanningen keihard aan diggelen.

Hoeveel deze vrouw zich ook zegt in te zetten voor homo’s, valt uit haar woordkeus (normaal heb ik geen problemen met sexy halfnaakte mannen) op te maken dat ze waarschijnlijk een ‘straight ally’ is. In dat geval probeert ze zich dus nobel te verplaatsen in een doelgroep waar ze ogenschijnlijk zelf geen onderdeel van uitmaakt. Jammer dat de boodschap allesbehalve nobel op papier is gezet. 

'De gemiddelde homo staat volgens Karlijn niet in z'n string op een boot, nee, hij bakt liever cupcakes'

Graadmeter voor haar conclusie: haar vrienden, die last hebben van Squirt. Ook Geer en Goor en de Gay Pride krijgen ervan langs. Althans, de manier waarop die laatste in de media wordt uitgelicht. De beelden worden volgens Karlijn namelijk zo geselecteerd dat er slechts screentime is voor de twee meest extravagante boten van de dertig – het zijn er tachtig, Karlijn, maar laten we niet op iedere slak zout leggen. Hierdoor wordt seksuele diversiteit volgens haar één op één geassocieerd met ‘leernichten’ en ‘dragqueens’. 

Die mogen er ook zijn van Karlijn, ze is de kwaadste niet, maar ze mogen ook een beetje dimmen. Er zijn volgens haar namelijk ook homo’s die een gezinnetje willen en zelfs hun homo-zijn beginnen te verafschuwen door deze openbare vertoningen van jezelf zijn. De gemiddelde homo staat volgens haar niet in z'n string op een boot, nee, hij bakt liever cupcakes.

Ze sluit af met een oproep tot protest. Laat zien dat homo’s net zo ‘normaal’ zijn als hetero’s, dat homo’s zich niet associëren met deze schaarsgeklede vrijheidsstrijders die door de media en hetero Nederland worden verafschuwd. De ironie is brandend pijnlijk. De hashtag die ze voorstelt: #notmygaylife, want meestal zijn ‘we’ heel normaal. Bedankt voor je poging, Karlijn, maar misschien kun je volgende keer een van je beter ingelichte regenboogvrienden vragen in de pen te kruipen. Het is immers duidelijk #notyourgaylife.

De column van Karlijn lees je hier.

Martijn Kamphorst (26) is sinds augustus 2015 hoofdredacteur van Gay.nl. Foto: © Mgr. Madhatter