Groningen heeft een heerlijk compact, overzichtelijk oud stadscentrum en wordt omringd door grachten. De stad staat het meest bekend om het Groninger Museum, waar momenteel de Victoria Albert Museum-expositie ‘David Bowie is’ te zien is. De stad zit vol met studenten en heeft een bruisend cultureel hart.

Onze gidsen
Voor het eerst hadden we het hele weekend hulp van een koppel dat ons heeft rondgeleid door de stad. Dit zijn ze: Jet en Rebecca. Een charmant koppeltje dat ons van allerlei interessante achtergrondinfo over Groningen kon voorzien. Wat ons betreft is dit de meest ideale manier om een plek te ontdekken: aan de hand van locals die je tips geven die je nooit en te nimmer in een reisgidsje gaat vinden. 

Eerste indruk
Vanaf Amsterdam koste het ons een goede 2,5 uur met de trein om de stad te bereiken. Aankomen is gelijk leuk met het prachtige station, dat op steenworp afstand ligt van het Groninger Museum. Het weer was echter tijdens ons bezoekje niet ideaal. Het plensde nagenoeg de hele tijd en het was flink fris. Toch gingen we er met volle moed tegenaan. 

David
David Bowie is dead. Long live David Bowie. Na ons bezoekje aan de expositie over deze grootheid in het Groninger Museum leeft hij zelfs nog een beetje langer door. In onze gedachten althans. Hoewel hij op de top van zijn kunnen was ver voordat wij naar zijn muziek begonnen te luisteren, heeft David Bowie zichzelf praktisch onsterfelijk gemaakt door immer en altijd een trendsetter te blijven. Hij is een van de meest baanbrekende en invloedrijke performers van onze tijd. De expositie geeft een prachtig overzicht van zijn leven en werk. Hij is nog te bezoeken t/m 10 april 2016 en het is aan te raden van tevoren te reserveren, gezien de tickets erg snel uitverkopen.

Joris
Geïnteresseerd in modern meubilair en manieren waarop die stukken worden geproduceerd? Dan heb je waarschijnlijk weleens gehoord van Joris Laarman. Van zijn werk is momenteel ook een gave expositie te zien in het Groninger Museum. Wij waren er in ieder geval erg van onder de indruk. Ooit de term Voxels gehoord? Het is het 3D-equivalent van Pixels. Na je bezoek kun je zelfs een open-source printbare 3D-stoel downloaden, gewoon thuis op de bank. Laarman experimenteert met het snijvlak tussen kunst, wetenschap en technologie op de meest innovatieve manieren. Ook deze expositie is nog te zien t/m 10 april.

Wat een uitzicht!
Een van Groningens bekendste attracties, maar gek genoeg totaal niet drukbezocht! Als je ons iets beter leert kennen, zul je zien dat we graag naar hoge hoogtes klimmen om een goed overzicht te krijgen van wat we willen ontdekken. De Martinitoren is niet te missen, hij steekt met kop en schouders boven de andere gebouwen uit. Voor een luttele drie euro koop je een entreemuntje bij de automaat in het VVV-kantoor. Nee, er is geen lift, dus je moet wel een beetje goed te been zijn om de top te bereiken. Wie echt niet bang is voor hoogtes, kan zelfs doorklimmen tot de klokketoren waar je de klokken van dichtbij kunt bewonderen. 

Dode mus
We delen dit toch maar, om jullie een teleurstelling te besparen. Bovenop de Martinitoren spotten we een interessant wit rond gebouwtje in het noorden in een industrieel ogend gebied. Gewapend met een glimlach en onze camera trokken we richting het onheilspellende plekje. Direct naast de campus van de Rijksuniverseit Groningen belandden we in een open urban art space met in het hart een iconische koepel, het Infoversum. Helaas voor ons, voor jullie en voor Groningen is het Infoversum, waarin ooit een prachtige 3D-bioscoop huisde, permanent gesloten wegens financiële redenen. Bummer!

Een tuintje in m’n hart
Na deze teleurstelling bleven we wat ronddwalen in het rustige, haast verlaten gebied. Al wandelend langs de containersen graffitikunst zagen we opeens op een oude container de tekst ‘Alle macht aan de kunst’ staan. Nieuwsgierig als we zijn, betraden we het kunstwerk, gemaakt van oude autobanden. Ineens bevonden we ons in YARDin: RECtangular, een doorlopende kunstinstallatie die een herinterpretatie vormt van een werk van Amerikaans kunstenaar Allen Kaprow. Eenmaal binnen raakte we in gesprek met een zeer vriendelijke dame van de expositie over Kaprows gedachtegang, het idee van de interactieve YARDs en het urban leven in het noordoosten van Groningen. Later dit jaar zal deze urban art space worden verplaatst naar een ander deel van Groningen. Meer info over dit project vind je hier.

Homo in het hoge noorden
Als out en proud homostel verkennen we tijdens onze reisjes ook graag hoe veilig, tolerant en gay-friendly de inwoners van een stad zijn. Zover wij konden bepalen, is Groningen een zeer homovriendelijke plek. Wel jammer dat de meeste homobars en -clubs de laatste jaren (noodgedwongen) de deuren hebben gesloten. Er is echter nog één bekend gaycafé annex club in de achtertuin van de Oosterstraat, in hartje centrum: De Kast. Daar zijn we een heerlijk avondje wezen stappen met een aantal vrienden en collega’s. Het publiek bestond uit een fijne mix van vooral jongere homo’s en hetero’s en er werd volop pop gedraaid.

Eindoordeel
Ondanks het sombere weer was Groningen een heerlijke ervaring. Een culturele, zeer gay-vriendelijke stad. We kunnen een weekendje in het noorden zeker aanraden. In de zomer komen we nog een keertje terug om de beroemde natuurgebieden te bewonderen die de stad omringen. Volgende stop op onze Nederlandse tour: Den Haag. Tot de volgende keer!

Momenteel touren Karl & Daan door Nederland. Ze zijn binnenkort o.a. te vinden in Den Haag, Utrecht, Nijmegen, Rotterdam en Amsterdam. Woon je in een van deze steden, wil je ze tippen of misschien zelfs een avondje mee op stap nemen? Laat het ons weten via redactie@gay.nl of stuur ze een berichtje op Gay.nl.

Volg Karl & Daan ook via:

Facebook

Twitter

Instagram

Karlisworld.com

Gay.nl/KARLenDAAN