De kandidaat die het meest in het oog springt is de Europese Commissie. Om Europese burgers (nog) meer bewust te maken van de discriminatie van LHBTI’s in Europa en om de acceptatie van LHBTI’s te bevorderen gebruikt de organisatie dit jaar de Amsterdam Gay Pride – dit jaar EuroPride – om haar boodschap bij een breed publiek over te brengen. Hun boot maakt deel uit van een EU-brede campagne over LHBTI-acceptatie die dit jaar van start gaat. 

Over land, over zee
Ook de zogenoemde Overzeese Landen en Gebieden van Europa, verenigd in de OCTA (onder voorzitterschap van Aruba) varen met een eigen boot mee. Met deze deelname worden wereldwijd 22 landen bereikt in de Caraïben, Indische Oceaan en de Grote Oceaan. 

Sportief
EuroPride 2016 legt ook een accent op Sport. ‘Verschillende organisaties grijpen EuroPride aan om aandacht te vragen voor LHBTI-rechten in de sportwereld’, aldus directeur Lucien Spee van de Amsterdam Gay Pride. ‘Binnen de sportwereld ligt dit nog altijd gevoelig en durven sporters tijdens hun actieve carrière niet uit de kast te komen. We zijn er dit jaar bijzonder trots op dat een internationaal sportmerk als Adidas zich aan ons wil verbinden.’ 

De Oekraïense Gaga
Andere opvallende boten die dit jaar meevaren zijn de Marokkaanse boot, die al een keer meevoer in 2014, de boot van Madrid Pride en de deelname van Kamaliya, het Oekraïense equivalent van Lady Gaga. Deze LHBTI-activiste en popartiest wil met haar boot de kloof tussen oost en west verkleinen en de stem van de Oekraïense LHBTI-gemeenschap laten horen. 

Ambassadeurs
Het thema van de aankomende EuroPride is ‘Join our freedom, feel free to join us!’. Hiermee wil de organisatie Europese landen waar mensen nog niet zichzelf kunnen zijn oproepen zich bij onze denkwijze en vrijheden aan te sluiten. De ambassadeurs dit jaar zijn schrijfster en journaliste Margriet van der Linden, Model, columniste en dj Valentijn de Hingh en dragqueen Diva Mayday. 

EuroPride vindt plaats van 23 juli t/m 7 augustus 2016. De volledige lijst met deelnemers vind je hier.

Coverbeeld: Pieter Dammen