Eindhoven stond eerlijk gezegd niet boven aan ons wenslijstje, maar wat blijkt, deze stad wordt serieus onderschat! Voor wie weet waar hij moet kijken, herbergt de stad ontzettend veel pareltjes.

Een gezellig zootje
Een klein stukje geschiedenis. Eindhoven werd officieel een stad in 1232, maar maakte pas een enorme groei door tijdens de industriële revolutie aan het begin van de twintigste eeuw, niet in de laatste plaats vanwege elektronicagigant Philips. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het grootste deel van het oude stadscentrum platgebombardeerd. Na Rotterdam was Eindhoven een van de zwaarst getroffen steden in Nederland wat betreft oorlogsschade. Daardoor is de architectuur in de binnenstad een eclectische mix van stijlen, tijdsbeelden en visies. Iedere straathoek ziet er anders uit. Hoewel deze mix niet altijd even goed werkt, levert het zeker een intrigerend stadsbeeld op.

Het eclectische stadscentrum van Eindhoven.

Stadsjungle
Om onze eerste dag in de stad goed te beginnen, brachten we een bezoekje aan een heerlijk zaakje recht tegenover Eindhoven Centraal: CoffeeLab. Deze zaak huist in het ogenschijnlijk alledaagse VVV-gebouw van de stad. Bij binnenkomst waan je je echter ineens in een heuse stadsjungle. De dames en heren van CoffeeLab hebben duidelijk groene vingers. De ruimte is één grote kas, waar oude en nieuwe planten een plekje krijgen.

Koffiezaak CoffeeLab in het VVV-kantoor tegenover Centraal Station is een heuse stadsjungle.

Strijp-S
Omdat we grote fans zijn van industrieel ontwerp en architectuur, hebben we nagenoeg ons hele weekend doorgebracht op Strijp-S in het noordwesten van de stad. Dit hippe industriegebied staat vol met fabrieken, industriële bouwwerken uit de jaren dertig, veertig en vijftig en een urban mix van natuur en kunst. Na het vertrek van Philips uit Eindhoven heeft het terrein een nieuw bestemmingsplan gekregen. Vandaag de dag doet het terrein onder andere dienst als culturele hotspot. Een aantal highlights? Evenementencentrum Evoluon, een gigantische ufo die na zonsondergang blauw oplicht, en MU, een expositieruimte waar kunst, design, popcultuur en nieuwe media een plekje krijgen.

Expositieruimte MU huist de meest bijzondere tentoonstellingen.

Chocoladefabriek
Mocht je trek hebben gekregen na een wandeling in Strijp-S, een bezoekje aan PastryClub is zeker de moeite waard. Deze patisserie huist in een oude fabriek. Tussen de stalen kettingen, roestige hijskranen en oude machines vind je een bar vol zoete lekkernijen. Er worden ook workshops gegeven!

Zoete lekkernijen in een oude fabriekshal. PastryClub is weer eens wat anders dan een Britse tearoom.

Busje komt zo
Voor de daredevils die op zoek zijn naar een beetje spanning: op Strijp-S vind je een waanzinnige Escaperoom. Een uur lang word je met een paar anderen opgesloten in een ruimte waar je je met flink wat puzzelen uit zult moeten proberen te ontsnappen. Er zijn twee ruimtes beschikbaar: Crime Lab, waarbij je je in een CSI-onderzoek waant en The Adventure Camper, waarbij je wordt opgesloten in een grote gele bus. Wij waagden ons aan laatsgenoemde met Mister Gay Tom en zijn man. Hij weet immers wel iets af van winnen en ziet er ook nog cute uit in de uitvoering.

Mission failed, maar we hebben wel gelachen.

Helaas kregen we het niet voor elkaar om binnen het uur te ontsnappen... In plaats van een partnertherapiesessie – het is nogal een stressvolle aangelegenheid – kozen we ervoor onze dag af te sluiten met een paar biertjes bij restaurant het Ketelhuis, het oude transformatorhuis van Philips.

Onze citytrip in Eindhoven oversteeg onze verwachtingen. De mensen waren erg verwelkomend en behulpzaam en de stad barst van industriële charme, hoogwaardig design, historisch beladen locaties en bovenal optimisme.

Uiteraard was dit slechts een tipje van de sluier. Wist je dat Eindhoven ook z’n eigen App heeft, vol met handige tipjes?

Momenteel touren Karl & Daan door Nederland. Ze zijn binnenkort o.a. te vinden in Amsterdam en Nijmegen. Woon je in een van deze steden, wil je ze tippen of misschien zelfs een avondje mee op stap nemen? Laat het ons weten via redactie@gay.nl of stuur ze een berichtje op Gay.nl.

Volg Karl & Daan ook via:

Facebook

Twitter

Instagram

Karlisworld.com

Gay.nl/KARLenDAAN