Om te beginnen is de IJslandse inzending vorige week bekend geworden. Greta Salóme, die in 2012 samen met Jónsi (niet die Jónsi) ook al meedeed, zingt het nummer ‘Hear Them Calling’. De choreografie lijkt een beetje te zijn afgekeken van Loreens ‘Euphoria’ en de interactie met een videoscherm heeft iets weg van ‘Heroes’ van Måns Zelmerlow, maar daarmee was Måns zelf ook weer niet erg origineel. Het nummer is niet slecht, en zou er op z’n minst voor moeten zorgen dat IJsland de finale haalt. De originele IJslandse versie, ‘Raddirnar’, is overigens iets beter, maar die krijgen we op 10 mei tijdens de eerste halve finale helaas niet te horen.

Kennen we Deen nog, de supermannelijke heteroman die in 2004 Bosnië en Herzegovina vertegenwoordige met het nummer ‘In The Disco’? Hij is nu een soort bear geworden en doet dit jaar wéér mee, samen met nog een paar andere meiden. Dus voor alle Eurovisiefans die in mei naar Stockholm afreizen: zet je Grindr aan en zoek naar een profiel van iemand die 33 jaar is, ‘discreet’ is (in de kast zit) en als tekst ongetwijfeld iets heeft staan als ‘masc4masc, no fems!!!!’. De bijbehorende videoclip (althans, dat neem ik dan maar even aan), waarin Deen met al z’n meiden in een Magna Plaza-achtig gebouw zingt, schreeuwt ‘WEELDE! RIJKDOM! OVERVLOED!’ maar weet de middelmatigheid van het nummer helaas niet te maskeren.

Donderdagavond werd de Duitse inzending gekozen. Vorig jaar ging dat niet helemaal vlekkeloos (de winnaar liet meteen na bekendmaking weten toch niet naar het Songfestival te willen, waardoor de 'first runner up' uiteindelijk ging) en dit jaar was het weer wat rommelig. Singer-songwriter Xavier Naidoo zou aanvankelijk onze Oosterburen vertegenwoordigen, maar zodra dat bekend werd gemaakt ontstond er een klein relletje. Naidoo had namelijk wat homofobe en racistische opmerkingen gemaakt, waardoor een deel van het Duitse publiek hem ongeschikt vond. Logisch. Dus ging Duitsland terug naar het oude format waarbij meerdere artiesten liedjes konden insturen. En nu mag er een tienermeisje naar Stockholm. Een tienermeisje dat heel goed naar Sia en Lorde heeft geluisterd.

Zangeres Barei maakte de (doorgaans) verstandige beslissing om haar inzending 'Say Yay!' in het Engels te zingen. Dat werd haar niet in dank afgenomen; de Real Academia Española (Koninklijke Spaanse Academie) vond het ronduit estupido en zelfs een beetje onterend dat Barei niet in het Spaans zal zingen. Haters gonna hate, zal Barei gedacht hebben, want haar performance was er niet minder manisch om. 

Volgende maand gaan we kijken naar de inzending van Zweden, het Verenigd Koninkrijk, en natuurlijk naar Douwe Bob!