Alejandro G. Iñárritu (The Revenant) won de prijs voor beste regisseur. Inside Out won beste animatie, Son of Saul beste buitenlandse film en Amy, de film over Amy Winehouse, beste documentaire. Er waren maar liefst zes Oscars voor Mad Max: Fury Road, die het goed deed in de technische categorieën. The Danish Girl kreeg één award, namelijk beste vrouwelijke bijrol voor Alicia Vikander. 

Ontroerde Sam Smith
De Britse zanger Sam Smith droeg zijn Oscar voor beste lied op aan de wereldwijde LHBT-gemeenschap. 'Ik sta hier als een trotse homo en ik hoop dat wij hier ooit samen als gelijken mogen staan.' 

Hij citeerde bij zijn dankwoord een recent interview met Sir Ian McKellen, maar haalde de feiten een beetje door elkaar. Er zijn wel openlijk homoseksuele Oscarwinnaars geweest, alleen niet in de categorie beste mannelijke hoofdrol. Zo heeft Elton John in dezelfde categorie als Smith gewonnen (met 'Can you feel the love tonight') en in 2009 won Dustin Lance Black voor het script van Milk

Ovatie voor Gaga
Lady Gaga was ook genomineerd voor beste lied, maar greep dus naast de hoofdprijs. Haar optreden van 'Til it happens to you' kon wel rekenen op een staande ovatie van de sterren in het publiek. Tijdens het nummer werd ze op het podium bijgestaan door slachtoffers van seksueel geweld. 

Tot slot, de liefdevolle reactie van Kate Winslet reactie op het (eindelijk) winnen van haar voormalige tegenspeler Leo.