Gerard van Emmerik - © Quintalle NixIn het internaat sluit Julien vriendschap met de zwaarlijvige Neil. Tussen deze jongens ontwikkelt zich een seksuele relatie die Van Emmerik uiterst subtiel en mooi beschrijft. In korte zinnen weet hij een beeld van het leven in het internaat op te roepen. Messcherp beschrijft hij hoe de knappe Julien bezoek ontvangt van het echtpaar Kratz, dat op zoek is de leegte van hun verloren kind te vullen. Zo wordt hij ‘de nieuwe Kratz’, eerst op proef en als hij bevalt, dan mag hij blijven. 

Razendknap weet Van Emmerik de spanning op te bouwen. Want hoe is het als kind om in een nieuw gezin terecht te komen en onthecht te raken van het leven dat je tot voor kort op de instelling tussen gehandicapten en wezen leidde? Van Emmerik gebruikt ondanks het zwaar lijkende thema een grote dosis humor die ontwapenend werkt. Geen woord te veel, het boek leest als een trein. 

Die soms staccato stijl kenmerkt ook zijn eerdere boeken als De Kippenjongen en Mischa’s koorts. Door middel van flashbacks wordt de spanning zorgvuldig opgebouwd. Langzaam kleurt hij het totaalplaatje in. De personages heeft hij goed neergezet en door de uitgebalanceerde spanningsopbouw wordt je nieuwsgierigheid enorm geprikkeld. Is Gerard van Emmerik de nieuwe meester van de suspense?

De nieuwe Kratz, Gerard van Emmerik (Nieuw Amsterdam), 18,99 euro

Verkrijgbaar bij boekhandel Vrolijk (www.vrolijk.nu).

Tekst: Paul Hofman

Een vrolijk gesprek met...
Op zaterdag 26 maart om 16 uur is oud-politicus Tofik Dibi te gast in boekhandel Vrolijk (Paleisstraat 135, Amsterdam). Hij zal in een interview vertellen over zijn debuutroman Djinn. Aanmelden via vrolijkboekhandel@gmail.com.