Met het initiatief wil de gemeente Utrecht nadrukkelijk haar steun uit voor gelijke rechten voor LHBT’s. Eerder werd in de stad al een regenboogzebrapad geplaatst, in de Lange Viestraat.

'Gekke locatie'
Het speciale stoplicht bevindt zich overigens wel buiten het centrum, op de kruising tussen de Daalsesingel en de Knipstraat. Naar eigen zeggen heeft de gemeente voor deze locatie gekozen omdat de lichten hier ‘veilig en met beperkte kosten te monteren waren’. Deze kosten bedroegen 1200 euro. 

Het idee voor het stoplicht kwam van GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg. ‘Het is misschien een beetje een gekke locatie, die ik ook niet zo goed ken, maar het is supergaaf dat ze er in ieder geval komen’, reageert hij in het AD.

Eurovisie
In Wenen werden mei vorig jaar tijdelijk soortgelijke verkeerslichten geïnstalleerd in het kader van het Eurovisie Songfestival. Ook in München werden vorig jaar tijdens Christopher Street Day verkeerslichten van gay koppeltjes voorzien. In Den Haag pleitte PvdA-raadslid Bulent Aydin vorig jaar nog voor verkeerslichten met homostellen.

Wat vinden jullie? Mooi gebaar of een beetje knullig?

Coverbeeld: CC | Henning Schlottmann