Ik heb er al vaker over geschreven: de Zweedse nationale selectie voor hun Songfestivalinzending is eigenlijk net zo entertaining als het Songfestival zelf. Zweden staat als land natuurlijk al decennia bekend om zijn prima popmuziek, zoals Abba, The Cardigans en Robyn. Voeg daar nog Zweedse hitmakers als Max Martin (onder andere Britney’s 'Baby One More Time'), Avicii en RedOne (Lady Gaga) aan toe, en het wordt duidelijk dat ze in Zweden écht wel weten hoe een goed popliedje in elkaar zit. In Zweden is Melodifestivalen dé manier om je single of zelfs hele muziekcarrière te lanceren, met als extra lokkertje natuurlijk de mogelijkheid om het land te mogen vertegenwoordigen tijdens het Songfestival zelf. De Zweden houden niet van half werk: kosten noch moeite worden gespaard om van het Zweedse nationale Songfestival een spektakel te maken.

Laten we beginnen met de inzending die waarschijnlijk gaat winnen. Frans is een inmiddels 17-jarig kindsterretje dat in Zweden vooral bekend is van zijn liedjes over voetbal, met name een liedje over Zlatan Ibrahimovic. Zijn inzending ‘If I Were Sorry’ staat momenteel bovenaan de Zweedse hitlijsten, wordt internationaal ook veel op Spotify gedraaid en bookmakers zetten hoog op hem in. Op zich is het nummer prima, maar het klinkt helaas wel alsof Frans les heeft gehad van dezelfde lerares Engels als de Duitse Lena; z’n uitspraak is een soort gek nep-Brits.

Ace Wilder werd in 2014 tweede, maar verloor toen van Sanna Nielsen die uiteindelijk tijdens het Songfestival met 'Undo' een vierde plaats behaalde. Dit jaar is ze terug, zelfs met een hele stellage. Mocht ze dit jaar Melodifestivalen winnen, dan mag ze blij zijn dat het Songfestival dit jaar ook in Zweden wordt gehouden, anders wordt het nog een heel gesjouw met dat decor van d’r.

De 19-jarige Oscar Zia (met Italiaanse roots) deed in 2012 mee aan X-Factor en was in 2014 ook al te zien op Melodifestivalen. Vlak voor zijn deelname aan Melodifestivalen dit jaar kwam hij in een interview met Zweedse krant Aftonbladet uit de kast. In zijn nummer 'Human' vertelt hij hoe het was voor hem om uit de kast te komen, en hoe hij vindt dat iedereen gelijk behandeld moet worden, ongeacht seksuele voorkeur of andere verschillen. Extra sympathy vote: toen hij tijdens zijn voorronde werd geselecteerd voor de finale en 'Human' nog een keer moest zingen, was hij zo overweldigd dat hij totaal z’n tekst vergat. Lief. Jammer dat hij vocaal niet zo sterk is.

Samir & Viktor hebben met het nummer ‘Bada Nakna’ (betekent naaktzwemmen of zo) niet een bijzonder goede inzending gemaakt, maar op het einde van het nummer hebben ze allebei hun shirt uit en daar zeg ik persoonlijk als mens geen 'nej' tegen. Om het allemaal nog wat spannender te maken hebben ze zichzelf van tevoren ook nog flink ingeolied, waardoor ze met hun biceps en platte buikjes extra glimmend staan te dansen onder de hete studiolampen, vol van adrenaline en spanning die er na zo’n optreden allemaal uit moet, ergens backstage in een achteraf gelegen kleedkamer met kaarslicht en nog meer olie en… Sorry, waar hadden we het ook alweer over?

Mijn favoriete inzending is deze, van Saraha. En voordat je gaat roepen 'heeeeee cultural appropriation, dit mag niet hoor, waarom zingt dit melkmeisje in het Swahili?': ze is opgegroeid in Tanzania. Check haar maar eens uit op Spotify, ze maakt heel gezellige liedjes. Tenzij ze stiekem iets zingt als 'alle homo’s moeten dood', maar daar zie ik haar niet voor aan. 'Kizunguzungu' betekent iets als duizeligheid. Het nummer is super catchy, het geeft toch een heel internationaal gevoel om iets in het Swahili mee te kunnen zingen, en de houterige maar ijverige manier waarop Sahara zelf probeert mee te dansen heeft ook iets ontwapenends. Ze zal ongetwijfeld niet winnen, maar als ik ooit een date had gehad met een Zweedse toerist en hij z’n smartphone per ongeluk bij me had laten liggen, zou ik deze zéker opsnorren om op Saraha te kunnen stemmen. Maar Zweedse toeristen vallen doorgaans niet op mij. Ik heb wel een hele doos vergeten Braziliaanse, Israëlische, Spaanse en Argentijnse smartphones, maarja, daarmee kan ik niet op Saraha stemmen. Zonde.

Je kunt zaterdagavond om 20.00 uur dus zelf ook de spetterende finale van het Zweedse nationale Songfestival (ook wel: Melodifestivalen) kijken! Via de website van de Zweedse publieke omroep, SVTplay.se kun je in HD de hele finale streamen. En als je dan nog een portie köttbullar van de Ikea op je LACK-bijzettafeltje (ook van de Ikea) zet, wordt het helemáál gezellig!