Van de in totaal 496 respondenten is 66% van plan op 6 april te gaan stemmen. 8 procent geeft expliciet aan niet te gaan stemmen en 26% weet nog niet of ze gaan stemmen. De kampen zijn nog erg verdeeld. Ongeveer een derde (32%) van de respondenten geeft aan vóór te zullen stemmen, een derde (31%) tegen en 37% is er nog niet over uit.'

'Een ruime meerderheid is geïnteresseerd in meer informatie over het verdrag'

Goed op de hoogte
Een meerderheid van de respondenten geeft aan gedeeltelijk (41%) of goed (33%) op de hoogte te zijn van de inhoud van het associatieverdrag waarover gestemd wordt. Een ruime meerderheid (60%) geeft aan geïnteresseerd te zijn in meer informatie over het associatieverdrag, met name wat betreft de intensivering van de samenwerking op het gebied van justitie en veiligheid.

Het grootste deel van de respondenten geeft aan bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen te hebben gestemd op D66 (22%) of VVD (21%). Andere partijen met een groot gevolg zijn PvdA (13%) PVV (8%), SP (8%) en GroenLinks (7%).

Rainbowvote.nl
Over enkele dagen kunnen Nederlandse LHBTI’s (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekse-conditie) terecht op Rainbowvote.nl voor meer informatie over het associatieverdrag en de betekenis hiervan voor Oekraïense LHBTI’s. Tevens kan op de site een handige referendumwijzer worden ingevuld.

Naast Rainbowvote.nl zijn er nog twee initiatieven rondom het referendum van partijen die zich richten op (Nederlandse) LHBTI’s. Stichting Pride United organiseert op 31 maart een groot debat in het Lloyd Hotel waarbij diverse politici, sprekers en activisten zullen spreken over het associatieverdrag en de huidige status van LHBTI-rechten in de Oekraïne. Stichting Homodingen trekt op 1 en 2 april het land in met een Rainbow Tour, waarbij met diverse uitingen en sprekers het belang van een voor-stem onder de aandacht wordt gebracht in de Nederlandse gayscene.

Coverbeeld: Creative Commons