Voor mij zijn religie en Pride onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op mijn allereerste Roze Zaterdag in Zwolle in 1990 was ik gelijk betrokken bij de organisatie van de oecumenische viering op die dag. Vooraan in de Dominicaner Kerk, waar we met 800 mensen bijeen waren, stond een grote roze driehoek opgesteld en tijdens de viering, waarin we niet met elkaar het avondmaal konden vieren, zalfden we elkaar met olie. Iedereen mocht zelf weten waar. Ik deed het op de blote knie van mijn buurman, heel voorzichtig. Bij het uitgaan van de kerk moesten de overige bezoekers aan de dag wel wat aan ons wennen. Hoezo, een kerkelijke viering op een Roze Zaterdag! Is dat geen tegenstelling in zichzelf?

'Durven de godshuizen van Amsterdam kleur te bekennen?

Ja, religie en seksuele diversiteit is een ingewikkelde combinatie. Dat hoeft het helemaal niet te zijn, maar de geschiedenis heeft helaas anders geleerd. Nog zeer onlangs was ik in gesprek met tien christelijke homomannen. De overgrote meerderheid had de kerk teleurgesteld achter zich gelaten. In alle gevallen bleek het voor hen moeilijk zichzelf te kunnen zijn of een normaal gesprek te kunnen voeren. Treurig. Het lijkt de kerk nauwelijks gegeven mensen op te vangen en vast te houden die LHBT zijn. Dat moet anders, en daar zit ik me al jaren voor in. Want ik hou van mannen, maar ook van die rare kerk.

Het lijkt een hopeloze zaak soms, maar al lange tijd spannen kerken zich in om LHBT-vriendelijk te zijn. Al jaren zet de Keizersgrachtkerk haar deuren open voor vieringen van LHBT’s en dit jaar wordt voor de derde keer, mede vanuit de kerk, een wake (een avondgebed) georganiseerd ter gelegenheid van IDAHOBIT, de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie. Toch lijkt EuroPride aanleiding om eens de proef op de som te nemen. Op zondag 3 april aanstaande gaat daarvoor een crowdfundingsactie van start die er onder andere voor wil zorgen dat zoveel mogelijk godshuizen in Amsterdam de regenboogvlag uitsteken met EuroPride, om alle EuroPride-bezoekers te laten weten dat ze van harte welkom zijn in de stad die barmhartigheid hoog in het vaandel heeft, maar ook om kleur te bekennen. Durven de godshuizen van Amsterdam de regenboogvlag te laten wapperen, gewoon vrolijk en zonder terughoudendheid, ook al zijn daarmee alle laatste woorden niet gezegd? Ik hoop het van harte. Dan is de EuroPride ook Religious Pride.

De crowdfunding gaat op zondag 3 april a.s. van start, op www.geloofinjeproject.nl. Doe ook mee en kleur Amsterdam regenboog.

Foto: Mgr. Madhatter