De mannen kregen de mededeling dat ze er 'straight enough' uitzagen, dit vanwege hun baardgroei. Het werd ze door het COA niet toegestaan intiem met elkaar te zijn en er werd zelfs gedreigd met een geldboete voor het hebben van seks, zo schrijft LGBT Asylum Support in een persbericht.

LGBT Asylum Support
Sinds februari 2016 huisvest LGBT Asylum Support een groep van bedreigde LHBT-asielzoekers uit de noodopvang in Alphen aan den Rijn bij Humanitas in Rotterdam. Ze werden in de noodopvang gepest, bedreigd, gediscrimineerd en aangerand. Het koppel in kwestie bevindt zich in deze bedreigde groep van LHBT-asielzoekers.

Gescheiden procedures
Beide mannen gaan nu alsnog de procedure in voor de aanvraag van huns status vanuit de veilige haven die voor hen gecreëerd is bij Humanitas door LGBT Asylum Support, buiten overheid en het COA om. Hierin respecteert COA hun relatie niet, door ze nogmaals gescheiden van elkaar onder te brengen op verschillende procesopvanglocaties als Doetinchem en Ter Apel. 'Wat COA hier doet in in strijd met alle regels. Je mag stellen niet uit elkaar halen. Het feit dat ze zich als homostel hebben laten registeren wordt niet gerespecteerd', reageert Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support in een interview met Roze Golf.

Mensonwaardig
Naast eerdere meldingen over deze gang van zaken heeft de COA hierover afgelopen week en vandaag drie klachten ontvangen van LGBT Asylum Support. Kortekaas gaat Tweede Kamerleden op de hoogte brengen van hoe er met LHBT-asielzoekers wordt om gesprongen. 'Dit is mensonwaardig.'

Bron: Roze Golf Coverbeeld: de tien LHTB-vluchtelingen uit Alphen aan den Rijn. © LGBT Asylum Support