Tofik Dibi's Djinn: een sterk verhaal
Van 2006 tot 2012 was hij Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Tofik Dibi voerde onder meer het woord over immigratie, veiligheid en justitie en jeugd en gezin. Over een onderwerp schreef hij nooit. Tot dusver. In zijn boek Djinn vertelt hij zijn ontroerende autobiografische verhaal. 

De titel verwijst naar een bovennatuurlijk, onzichtbaar wezen dat volgens islamitische overlevering, bezit kan nemen van mensen. Tofik duidt zijn Djinn aan als HET, een versluierend woord voor zijn homoseksualiteit. Als een komeet schoot hij in de politiek omhoog waarna zijn val in 2012 inzette. Tijdens zijn parlementaire tijd sprak hij met niemand over het feit dat hij op mannen viel. 

Openhartig vertelt hij over zijn jeugd, zijn opgroeien als puber en zijn ambities. Het is een boek met meerdere lagen. Tragisch, absurd en tegelijkertijd spannend. De sterke dialogen raken je diep in je hart. En dat geweld tegen hem is ongelooflijk. Van de eerste pagina tot de laatste blijft het boek boeien. Het is een parel van een boek dat in het integratiedebat niet mag ontbreken. Tofik Dibi ontpopt zich als rolmodel voor Marokkaanse homo's. Een echte aanrader die een blik op een verscheurde, goedgebekte, soms overmoedige jonge gelovige werpt. 

Djinn is te koop bij boekhandel Vrolijk. Meer informatie over 'Een Vrolijk gesprek met...' met Tofik Dibi vind je op Facebook. De bijeenkomst begint om 16 uur en aanmelden is verplicht.
 
Tekst recensie: Paul Hofman / Coverbeeld: Facebook Tofik Dibi