'Ook in onze samenleving zijn er nog gigantische problemen, maar die lossen we op met democatie', zei Obama. 'Op die manier hebben we gezondheidszorg voor meer mensen geregeld. Zo hebben we grote overwinningen behaald op het gebied van vrouwenrechten en homorechten.' Hij vervolgde dat iedereen gelijk behandeld zou moeten worden en gebruik moet kunnen maken van die gelijke rechten.

Bij de speech waren de Cubaanse president Raul Castro en vertegenwoordigers van de LHBT-organisatie Alianza Mano aanwezig. 'Alle individuen hier hebben enorme moed getoond', sprak de president. 'Ze hebben zich uitgesproken over problemen die ze aan het hart gaan.' Volgens een van de LHBT-activisten luisterde Obama naar iedereen 'inclusief de LHBT-gemeenschap'.

Mariela Castro
Tijdens het bewind van Fidel Castro waren er geen gelijke rechten voor LHBT's in Cuba. Dat veranderde in 2008 toen geslachtsverandering mogelijk werd gemaakt en homodiscriminatie bij wet werd verboden. Drijvende kracht achter deze veranderingen is Mariela Castro, de dochter van de huidige president. Zij heeft aangegeven dat ze actie blijft voeren tot ook het huwelijk opengesteld wordt voor paren van gelijk geslacht.

Bron: NewNowNext / Coverbeeld: Demonstratie voor LHBT-rechten in Havana