In februari had de stad Charlotte een wet aangenomen die LHBT-discriminatie verbood. Publieke voorzieningen als hotels, taxi's en winkels mochten niet langer goederen of diensten weigeren vanwege iemands geaardheid of genderidentiteit. Als reactie hierop zijn zulke wetten in de hele staat nu niet meer toegestaan. Winkels mogen homo's weigeren en transgenders mogen geen gebruik maken van wc's of kleedkamers die overeenkomen met hun genderidentiteit.

Bathroom Bill 
Omdat de wet in Charlotte het mogelijk maakte voor transgenders om een wc of kleedkamer te kiezen die overeenkomt met hun genderidentiteit, kreeg de wet al snel de bijnaam 'Bathroom Bill'. Hoewel de wet over veel meer ging, vreesden tegenstanders vooral dat vrouwen niet meer veilig zouden zijn. De gouverneer ging hierin mee en tweette dat hij de wet had goedgekeurd om 'privacy en etiquette in toiletten en kleedkamers te garanderen'.

De aangenomen wet kan verstrekkende gevolgen hebben, nu er in de hele staat geen lokale anti-discriminatiewetgeving meer mogelijk is. Volgens een politicus is het nu zelfs mogelijk om 'geen homo's' bij een ingang van een restaurant op te hangen. Verschillende grote LHBT-organisaties in de VS onderzoeken de mogelijkheden de wet aan te vechten.

Bron: The Advocate / Coverbeeld: Charlotte, NC. Flickr - CC - James Willamor