Laten we dit keer beginnen met een van de meest belachelijke inzendingen van dit jaar. San Marino heeft tot nu toe zes keer meegedaan aan het Songfestival en wist zich slechts eenmaal voor de finale te kwalificeren. Maar de aanhouder wint en 'zeven maal is scheepsrecht', dus doet het land dat nog geen 35.000 inwoners telt dit jaar gewoon weer mee. 'I didn't know' was eerst een stemmige ballad, maar toen er door het publiek positief werd gereageerd op een discoversie van het nummer, werd besloten de discoballen uit het vet te halen en dan maar die versie te sturen. Het maakt allemaal geen moer uit, want 'I didn't know' is een belachelijke, gedateerde verzameling van genante elementen als een slechte zanger, Euroshopper-Jody-Pijperkoortjes en een orkestband waarbij zelfs de slechtste muziekjes van bijvoorbeeld zanger Rinus verbleken. En toch is 'I didn't know' níet het moment waarop iedere Songfestivalfan massaal naar het toilet gaat: je wil er tóch naar kijken. Maar dan vooral op de manier waarop je soms ook weleens bij een brandend huis of auto-ongeluk gaat staan kijken.

Dan een nummer dat een stuk meer kans maakt. Sterker nog: het staat momenteel bovenaan bij de bookmakers: 'You are the only one' van Sergey Lazarev. Ken je dat moment dat je lekker rustig met je ontblote gespierde bovenlijf in bed ligt en ineens je hele lichaam, bed en slaapkamer verandert in een soort sinkhole? Ik ook niet, maar in Sergeys 'visueel spectaculaire' videoclip gebeurt het allemaal! Maar jongens, we kunnen Rusland toch niet laten winnen? Het is al erg genoeg dat het Songfestival nog niet zo lang geleden in mensenrechtenparadijs Azerbeidzjan is gehouden. Of is het juist goed als Rusland het Songfestival wint, zodat alle Songfestivalbezoekers als statement hand in hand door Moskou kunnen gaan lopen in mei 2017?

Ook Polen heeft dit jaar een interessante inzending. Michał Szpak deed mee aan het eerste seizoen van de Poolse X-factor en in zijn auditie lijkt hij een beetje het Poolse antwoord op Drag Race-ster Adore Delano (party!). Inmiddels zijn we een paar jaar verder, heeft Michał een snor en een sikje laten staan en mag-ie Polen met het nummer 'Color of your life' vertegenwoordigen. Toegegeven, het zijn geen karnende meiden zoals in 2014, maar desalniettemin niet de saaiste 3 minuten die we tijdens de tweede halve finale gaan beleven.

Hoewel Australië ook dit jaar mee mag doen, hebben ze nog steeds niet het gezonde verstand om gewoon hup Kylie Minogue te sturen (of Dannii Minogue, de Solange Knowles van down under). Maar Dami Im heeft een dijk van een stem en zal met het nummer 'Sound of silence' ongetwijfeld hoge ogen gaan gooien: ze zou met gemak de top 5 moeten kunnen halen.

Tja, en dan onze eigen Douwe Bob. Sorry, maar het ziet er niet goed uit voor Douwe. Leuk dat hij laatst tegen OUTtv zei dat hij ook seks heeft met mannen, maar dat gaat z'n appeal op het Songfestival helaas niet verhogen. Hij staat momenteel 22ste (van de 43) bij de bookmakers. Goed, we hebben met The Common Linnets één keer de mensen in het ootje kunnen nemen door te doen alsof je ons land met een countrynummer kunt vertegenwoordigen, maar dit jaar zit het er écht niet in. Daar helpt geen Hans Pannecoucke meer aan.