Den Haag, Nederlands op twee na grootste stad, heeft een zeer bijzondere sfeer vergeleken met de andere Nederlandse steden die we tot nu toe hebben bezocht. Een weekendje was eigenlijk bij lange na niet genoeg om deze metropool goed te ontdekken. Zoals altijd maken we eerst een kleine wandeling om een goede indruk van de stad te krijgen. Wat meteen opvalt is het schone centrum vol moderne wolkenkrabbers, prachtige art-nouveaux architectuur, modieus geklede mensen en bovenal een zeer veilig gevoel. 

Luizenleventje
Onze thuisbasis voor dit weekend was Loft Westeinde, gelegen op 15 minuten loopafstand van Den Haag Centraal, op steenworp afstand van de Grote Kerk. De Loft was een beeldschoon paleis, met knusse hoekjes, een grote verzameling hedendaagse kunst en een spectaculair uitzicht. Na een heerlijk zelfgemaakt ontbijtje konden we op onze fietsjes – tevens inbegrepen bij het appartement – op verkenning uit.

Het prachtige Loft Westeinde vormde de ultieme rustplek tijdens ons weekend.Nederland in 't klein
Mocht je Den Haag voor het eerst bezoeken, dan mag een bezoekje aan miniatuurpark Madurodam niet ontbreken. Hier zie je in één wandeling alle highlights van Holland. Het park bestaat al sinds 1952 en is voor velen – in ieder geval voor Daan – een heerlijke trip down memorylane. Koop je tickets overigens vooraf online, scheelt weer twee euro! De nieuwste attractie in het park heet 'Het Hof van Nederland' en neemt je mee naar een van de grootste mijlpalen van de vaderlandse geschiedenis. Je gaat terug naar het Dordrecht van 1572, waar de eerste Vrije Statenvergadering het Nederland vormgaf zoals wij dat vandaag de dag kennen. 

Aan de Amsterdamse grachtjes.Ver van je bed
The Humanity House opende enkele jaren terug haar deuren. Het is zonder twijfel een van de meest ontroerende ervaringen die we tot nu toe hebben meegemaakt. Het interactieve museum probeert een inzicht te verschaffen in hoe het is om tijdens een ramp of conflict alles achter te moeten laten en overgeleverd te zijn aan de bureaucratie van een ander land. Iedereen die zich nog steeds maar moeilijk kan verplaatsen in wat vluchtelingen momenteel meemaken zou eens een bezoekje aan The Humanity House moeten brengen. 

The Humanity House was een zeer emotionele ervaring.Soulfood
Tijd voor een hap! Bij toeval fietsten we door de Korte Molenstraat, waar we een klein restaurantje ontdekten met slechts een paar tafeltjes en een piepklein schattig binnenplaatsje, the Foodies Lab. Onder het genot van lekkere soul- en jazzdeuntjes hebben we hier heerlijk geluncht. 

The Foodies Lab, een verstopt pareltje in de Korte Molenstraat.Net echt
Wist je dat de eerste IMAX-bioscoop van Europa in Den Haag staat? Reeds in 1984 opende het Omniversum haar deuren. Het scherm is zo groot als een half voetbalveld, waardoor je je af en toe midden in de film lijkt te begeven! In het Omniversum worden exclusief documentaire-achtige films vertoond van circa 50 minuten per stuk. Makkelijk in een drukke dag te proppen dus. Een ticket kost je € 10,75, maar voor een tweede film betaal je slechts € 5,50.

De projector van het Omniversum, je kunt je wel voorstellen hoe giga het scherm was.Hoe kom ik hier weg?
Ook Den Haag heeft inmiddels een aantal Escape Rooms. Wij waagden ons aan Operation Exit. Het pand bevindt zich direct naast station Den Haag Hollands Spoor. De wachtkamer oogt gezien het volledige gebrek aan thematische inrichting wat flauwtjes, maar eenmaal binnen blijkt The Mansion (de naam van de room) een prachtig gedetailleerd uitgewerkte ervaring. Het doel: een kostbaar juweel vinden dat ooit toebehoorde aan Alexandra Feodorovna, de laatste tsarin van Rusland. In Eindhoven slaagden we er niet in, maar dit keer gingen we er, met behulp van een paar diehard gamervrienden, ruim binnen de tijd met de prijs vandoor!

Het sieraad van Alexandra Feodorovna, in de pocket!Lekker overzichtelijk
Dat we graag de hoogste hoogten op zoeken hebben jullie misschien inmiddels al door. In Den Haag vonden we het hoogste restaurant van Nederland, The Penthouse. Gelegen op de 42ste (!) verdieping van een wolkenkrabber. Je geniet hier met een bizar uitzicht van een diner of cocktail. Met goed weer kun je zelfs de hele kustlijn van Rotterdam naar Scheveningen onderscheiden. Niet een verkeerde plek om de zon onder te zien gaan.

Het uitzicht vanuit The Penthouse. Niet verkeerd toch?Na Eindhoven en Groningen was Den Haag de derde halte op onze Nederlandse tour. We komen in de zomer zeker nog een keertje terug om lekker over het Scheveningse strand te struinen. 

Momenteel touren Karl & Daan door Nederland. Wil je ze tippen of misschien zelfs een avondje mee op stap nemen? Laat het ons weten via redactie@gay.nl of stuur ze een berichtje op Gay.nl.

Volg Karl & Daan ook via:

Facebook

Twitter

Instagram

Karlisworld.com

Gay.nl/KARLenDAAN