Mijn vriend kwam voor advies en ik kon me eigenlijk maar één waardevolle tip herinneren die iemand me ooit had gegeven voor wanneer je voor grote beslissingen staat in je leven. 'Wanneer je een belangrijk besluit moet nemen, veranker dan een moment waarop je heel zeker bent van je besluit. Je zult je namelijk in de toekomst nog vaak afvragen of je wel de juiste beslissing hebt genomen. Je hebt dan in ieder geval dat moment van zeker weten om op terug te grijpen.'

Wanneer is het tijd om te stoppen in de relatie? De vraag ‘Verlaat ik mijn vriendje of blijf ik voor hem vechten?' is volgens psychologen afhankelijk van de volgende drie factoren: de ontevredenheid over de huidige toestand, de aantrekkelijkheid van het alternatief en de hoogte van alle investeringen die je emotioneel al hebt gedaan. Ik heb het vermoeden dat je deze drie factoren niet alleen bij het evalueren van je liefdesleven kunt toepassen maar ook bij het overwegen je baan op te zeggen, je huis te verkopen of te stoppen (of beginnen) met gezonder leven. 

‘De moed om ergens mee te stoppen vind je pas wanneer je stopt naar het verleden te kijken’

Het maken van zware beslissingen over de liefde wordt een stuk makkelijker als het 'nieuwe leven' je uitbundig verwelkomt. Mijn vriend was jaloers op mijn telefoon met alle datingapps, het stappen en de vrijheid van het singlebestaan. Andersom was ik jaloers op zijn burgerlijke vriendjesleven met samen boodschappen doen en samen op reis gaan. We hadden een supergezellige avond, maar echt helpen kon ik hem niet. Het was zijn relatie, en vooral ook zijn leven.

In ieder leven komt er weleens zo'n moment dat je ergens mee moet stoppen. Een relatie waar je liefde en energie in gestoken hebt en tegen beter weten toch mee bent doorgegaan, bijvoorbeeld. Je vindt de moed om te stoppen pas op het moment dat je duidelijk kiest en ophoudt naar het verleden te kijken. Het ijkpunt-advies dat ik mijn vriend eerder op de avond gaf, was dan ook het meest waardevolle. Hoe en wanneer je de beslissing neemt is net zo belangrijk als wat je besluit. Zolang je maar duidelijk bent en vooral naar jezelf. Mijn vriend en ik hebben nog lang doorgepraat over zijn relatie en we zijn pas gestopt met drinken toen alle flessen in huis leeg waren. Ook dat was een duidelijke keuze.

Yori Bonnema (1986) is ondernemer en reist zo veel mogelijk. Daarnaast werkt hij aan zijn eerste roman. Zijn eigen website vind je hier. (Foto: Mgr. Madhatter)