Meer vrouwenhuwelijken
Na het openstellen van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht, trouwden er eerst meer mannenkoppels. Vanaf 2003 draaide dat om en trouwden er jaarlijks meer vrouwen met vrouwen dan mannen met mannen. Vrouwenkoppels scheiden ook het vaakst: van de huwelijken tussen twee vrouwen gesloten in 2005 is 30% inmiddels geëindigd in echtscheiding. Bij heterostellen is dat 18% en bij twee mannen 15%. In totaal worden er elk jaar tussen de 1100 en 1500 huwelijken tussen twee mannen of twee vrouwen gesloten.

Homo's trouwen later
Partners van hetzelfde geslacht trouwen op latere leeftijd dan hetero's. Gemiddelde leeftijd van een man die met een man trouwt is 43, tegenover 37 voor mannen die met een vrouw trouwen. Twintig procent van de mannen die met iemand van hetzelfde geslacht trouwen is zelfs ouder dan 55 jaar. Ook lesbiennes zijn ouder: 39 jaar, tegenover 34 bij de heterovrouwen. Ook opvallend is het leeftijdsverschil tussen twee mannen die trouwen. Dat is gemiddeld 7,5 jaar, terwijl het verschil bij heterostellen gemiddeld 4,3 jaar is. Twee getrouwde vrouwen schelen gemiddeld 4,6 jaar.

Andere kijk op echtelijke trouw
Volgens Gert Hekma, docent homo- en lesbische studies aan de UvA, stranden meer vrouwenhuwelijken, omdat ze een andere kijk hebben op echtelijke trouw dan mannen. Die zijn losbandiger en minder snel jaloers, zegt hij vandaag in de Volkskrant. 'Bij veel homokoppels is het na vijf tot zeven jaar wel gedaan met de seks. Dan spreken de partners bijvoorbeeld af dat seks met een ander geoorloofd is zo lang daar geen liefde bij komt kijken', aldus de docent.

Lesbiennes minder geaccepteerd
Volgens Tanja Ineke, voorzitter van COC Nederland, is het logisch dat er meer vrouwen met vrouwen trouwen dan mannen met mannen. 'Bijna een op de vijf vrouwen voelt zich aangetrokken tot andere vrouwen. Er zijn voor vrouwen simpelweg meer potentiële partners om mee in het huwelijksbootje te stappen', zegt ze vandaag tegen NOS. Het hogere scheidingspercentage wijdt ze aan de acceptatie van lesbiennes: 'Er is meer aandacht voor discriminatie van homo's. Discriminatie van vrouwen is minder zichtbaar, maar zeker aanwezig. Lesbiennes voelen zich vaak niet serieus genomen. Er worden opmerkingen gemaakt als: "als je een goede beurt krijgt, voel je je daarna wel weer beter".'

Bron: CBS