Goed nieuws is geen nieuws, luidt een veelgehoorde uitdrukking. Daardoor krijg je als nieuwsvolgende burger af en toe het idee dat het flink achteruit gaat met de wereld. Aanslagen in Parijs en Brussel geven ons een angstig gevoel, en dat laten we graag met z’n allen merken. Enkele uren na een dergelijk heftig incident betuigt de hele wereld z’n respect voor de slachtoffers door hun Facebookprofielfoto aan te passen. 'Het had mij immers ook kunnen overkomen.' Toch is de kans dat je omkomt in een dodelijk verkeersongeval nog altijd vele malen groter dan dat je betrokken raakt bij een aanslag.

Ook wat betreft nieuws over homoseksualiteit wordt vaker gekozen voor een negatieve insteek. Aangezien homo’s in Nederland steeds meer sociaal geaccepteerd raken, valt een negatief incident sneller op dan een positieve verschijning – die zijn immers vrijwel normaal geworden. Jonge en oude homo’s, lesbo’s of transgenders die nog in de kast zitten kunnen daardoor soms een erg vervormde indruk krijgen van het leven als homo. Als zij lezen over antihomogeweld, zal dat ze ongetwijfeld niet helpen in hun weg naar hun coming-out. Media zijn machtige instrumenten, maar helaas zijn we ons meestal te weinig bewust van de mate waarin ze onze beeldvorming beïnvloeden.

'Laat het nieuws je niet ontmoedigen, maar aanmoedigen'

Tegen alle homo’s die niet uit de kast durven te komen zou ik willen zeggen dat ze zich niet af moeten laten schrikken door al het negatieve homonieuws. Sluit er een gaybar in Amsterdam? In de tussentijd zijn er alweer drie geopend in andere plaatsen. Een homo of lesbo in elkaar geslagen? In de tussentijd ook zeker vijftig andere – hetero – mensen. 

Natúúrlijk, het kan altijd beter en de media hoeven niet de grote niets-aan-de-handshow te spelen, maar in de tussentijd moeten we niet vergeten wat we in alle voorgaande jaren al bereikt hebben! Deze week is het bijvoorbeeld vijftien jaar geleden dat Nederland als eerste land ter wereld het huwelijk openstelde voor homokoppels. Ondertussen hebben maar liefst 19 andere landen ons voorbeeld gevolgd.

Houd je ogen open, kijk alle kanten op, bedenk alle mogelijke perspectieven en vergeet niet dat nieuws altijd een kleur heeft. Zo zul je in de krant niet snel iets lezen over de tachtigste verjaardag van je tante Connie – die misschien totaal geen problemen heeft met homoseksuelen – maar wel over die ene homo die in elkaar is geslagen. Laat het nieuws je niet ontmoedigen, maar aanmoedigen! Laat negatieve berichtgeving je niet stoppen om tóch die onwennige, moeilijke boodschap uit je strot te krijgen tegenover je familie. Dikke kans dat ze er een minder groot probleem mee hebben dan je vermoedt. Laten we leren van het verleden, bewuster worden van het heden en blijven knokken voor de toekomst! It gets better!