Van Akelijen werd op 25 september 2015 tweede tijdens de Mister Gay Netherlands-verkiezing in club Panama te Amsterdam. Hij vervangt bij Mister Gay World Tom van den Nieuwenhuijzen (Mister Gay Netherlands 2015), die vanwege andere verplichtingen niet kan afreizen naar Malta. Er kan vanaf heden op Steven worden gestemd via de website van Mister Gay World.

‘Ik wil Den Haag wakker schudden’
'Ik ben ontzettend blij met deze kans om mijn boodschap nogmaals te kunnen vertegenwoordigen op een prachtig wereldplatform’, aldus een enthousiaste Van Akelijen. ‘Het is in Nederland verschrikkelijk moeilijk om als homoman vader te worden. Ik wil door mijn deelname graag Den Haag wakker schudden en hopelijk verandering in de Nederlandse wetgeving omtrent draagmoederschap teweegbrengen.’ Vier jaar lang knokte Van Akelijen ervoor om via een draagmoeder een kind op de wereld te zetten, maar zonder succes. Online platform Mindshakes maakte onlangs een korte documentaire over Stevens strijd voor vaderschap.

© Monseigneur Madhatter PhotographyStaatscommissie Herijking ouderschap
Van Akelijens deelname vindt plaats vlak voordat de Staatscommissie Herijking ouderschap een rapport met wijzigingsvoorstellen over ouderschap zal indienen. In april 2014 heeft de ministerraad, op voorstel van de toenmalig staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, besloten deze Staatscommissie Herijking ouderschap in te stellen. De commissie buigt zich over vraagstukken rond afstamming, het meerouderschap, meeroudergezag en het draagmoederschap. Steven wil met zijn deelname aan Mister Gay World een duidelijk signaal afgeven aan de commissie. ‘Een draagmoeder zoeken is als alleenstaande vader in Nederland enorm moeilijk en wettelijk erg omslachtig. Zo is het verboden in het openbaar een oproep te doen voor een draagmoeder.’

Stevens deelname aan Mister Gay World wordt mede mogelijk gemaakt door Gay.nl, ondergoedmerk Undertøj, healthcoach Stefan Zwang en GaybyBoom, Nederlands eerste matchingsite voor wensouders.

Op Steven stemmen? Ga naar www.mrgayworld.com.

Coverbeeld: Monseigneur Madhatter Photography