Het gaat om gevallen waar sprake is van scheldpartijen of een vijandige sfeer. Bij een derde van de groep die een onveilige situatie meemaakte waren er geen omstanders aanwezig. In de gevallen waar dit wel zo was, werd slechts 17% bijgevallen door omstanders. Een paar procent van de respondenten gaf in het onderzoek aan te zijn geduwd, geslagen, geschopt, bespuugd of persoonlijk bedreigd.

Transgenders minst veilig
Hoewel een kwart van de respondenten afgelopen jaar in aanraking kwam met een onveilige situatie, is het veiligheidsgevoel ten opzicht van 2014 nauwelijks veranderd. In 2014 gaven respondenten hun veiligheidsgevoel een 7,9 en in 2015 een 8. Binnen de diverse groepen respondenten bestaan wel verschillen. Lesbische respondenten voelen zich over het algemeen het meest en transgender respondenten het minst veilig. ‘Het stabiele beeld van veiligheidsbeleving maar ook van de meldingsbereidheid laat zien dat er nog veel werk aan de winkel is voor Gemeente, Politie en Openbaar Ministerie’, aldus Peter de Ruijter, Voorzitter van COC Amsterdam. 

AmsterdamPinkPanel
Ieder jaar doen de Universiteit van Amsterdam en COC Amsterdam gezamenlijk onderzoek naar het veiligheidsgevoel onder LHBT’s en de incidenten die zij hebben meegemaakt. Dit gebeurt aan via het gezamenlijk opgezette AmsterdamPinkPanel, dat bestaat uit ongeveer 1200 respondenten uit de Amsterdamse LHBT-gemeenschap. Woon je in Amsterdam en wil je deel uitmaken van het panel? Meld je hier aan.

Bron: COC Amsterdam / Coverbeeld: M. Minderhoud