In een bericht op Facebook vertelt Janet Wieldraaijer, een goede vriendin van de slachtoffers, hun verhaal. Het koppel werd aangevallen op weg terug naar huis van een verjaardag in een café. Het begon aanvankelijk met gescheld, maar liep uit op een knokpartij. ‘Als je eruitziet als een kerel, moet je ook vechten als een kerel’, zou een van de daders gezegd hebben. 

 

‘Als je eruitziet als een kerel, dan moet je ook vechten als een kerel’Zaterdagavond, 2 april, 00.00 uur. In café De...

Posted by Janet Wieldraaijer on Tuesday, April 5, 2016

Verwondingen
Een van de vrouwen heeft aan de vechtpartij gekneusde stembanden en een bloeduitstorting overgehouden. Tevens is het kraakbeen in haar hals mogelijk gescheurd, met als gevolg dat ze nauwelijks kan eten en praten. De andere vrouw heeft een gescheurde oorlel en een snee boven haar oog, zoals te zien is op de foto’s die bij het bericht zijn geplaatst. 

Aangifte
Vanmiddag doen de dames aangifte bij de politie van het voorval. Direct daarna zal de politie een onderzoek starten. ‘Mensen lijken minder tolerant te worden en daarom vind ik het belangrijk om ons verhaal te vertellen’, aldus een van vrouwen tegen Dagblad van het Noorden.

Structureel probleem
'Het is verschrikkelijk wat deze vrouwen overkomen is', aldus voorzitter Jantine Doornbos van COC Groningen & Drenthe. 'Veel Groninger LHBT’s bezoeken dit uitgaansgebied, het gevoel van onveiligheid komt erg dichtbij. Dit is geen incident, maar een structureel probleem.' Doornbos heeft nauw contact met de slachtoffers en is uitgenodigd voor een gesprek met burgemeester Peter den Oudsten van Groningen. Ze zal daar pleiten voor maatregelen om geweld tegen LHBT’s aan te pakken en te voorkomen. Zo wil ze versterking van het Roze in Blauw-team in Groningen en wil ze samen met de politie de aangiftebereidheid onder LHBT’s stimuleren.

Melding maken van discriminatie kan in Groningen onder andere via melden.cocgd.nl.

Coverbeeld: Bert Kaufmann