De leeftijden van mijn kinderen liggen wat uit elkaar. Mej. R en Tokke zijn 23 en 21 en de jongsten zijn 14 (Es) en 13 (Em). Als het aan mijn man en mij had gelegen waren ze alle vier wat sneller na elkaar geboren. Maar je kunt de natuur niet altijd jouw geplande richting in duwen dus viel er na de twee oudste even een pauze en waren we heel erg blij dat Es en Em ons gezin alsnog hebben verrijkt. Als we achteraf hadden geweten hoe leuk het is om twee setjes van twee kinderen te hebben, dan hadden we er zelfs misschien wel meteen zo voor gekozen!

Toen Es en Em nog op de basisschool zaten, gingen Mej. R en Tokke op kamers wonen in hun studentensteden. Dat vonden de achterblijvers zeker niet leuk, maar al snel realiseerden zij zich dat er ook wat voordelen aan zaten. Ze verhuisden intern in huis van de twee kleine kamers naar de twee grote slaapkamers, kwamen meer aan het woord aan tafel en ineens waren daar twee leuke logeeradresjes: één in Utrecht en één in Arnhem én…. in studentenhuizen! Dat is toch een ander verhaal dan een nachtje slapen bij opa en oma.

Ondanks die paar voordeeltjes heeft Em het er toch af en toe zwaar mee. Ze is dol op haar grote zus en meestal ook op Es, maar Em en Tokke hebben altijd een uitzonderlijk speciale band gehad. Ze delen een enorme passie voor paardrijden en alles daaromheen. Uren heb ik op de manege staan wachten tot zij éíndelijk klaar waren met lessen, afzadelen, zweetdekens verwisselen voor gewone dekens, hoeven uitkrabben en laatste knuffels uitdelen aan de paarden. Meer dan eens moest ik ze chirurgisch uit een stal verwijderen. Maar nu is Em meestal met haar vriendinnen op de manege, zonder Tokke. Die komt nog maar heel af en toe even kijken op stal, alleen als hij een weekend bij ons thuis is. Niet meer samen heel het weekend ranzig stinkend naar paarden en in oude kleren rondsjouwen tussen hun lievelingen op vier benen.

'Ik ontvang de nodige selfies van mijn zoon en dochter, beiden in torenhoge hakken'

Maar als Em bij Tokke gaat logeren is dat voor beiden een feestje. Eerst worden er (gesubsidieerd) boodschappen gedaan. Buiten lekker ‘gewoon’ eten moet er ook voldoende snoep in huis zijn. Overdag besteden zij vaak aan hun tweede gedeelde hobby: shoppen! Met Tokke passen zij samen torenhoge hakken en vervolgens krijg ik selfies via de whatsapp van broer en zus met dezelfde stiletto’s aan hun voeten, voorzien van hashtags als: #denieuweNaomiCs. #nog20cmgroeienendaniszezovervoorderunway #catwalkbrotherandsister. Uren dwalen die twee door Arnhem, winkel in winkel uit en als ze gegeten hebben, installeren zij zich op het bed van Tokke met al het lekkers en de laptop met Netflix. Dan volgt de tweede sessie selfies, nu met maskertjes op (liefst groene, blauwe of maskers die na verloop van tijd barsten), haren in een kunstig gedraaide handdoek boven op hun hoofden en voorzien van #girlsjustwannahavefun, #scarymovie. Ik beantwoord ze met: veel plezier samen, plus een hartje, en vraag me af wie er hier het meest plezier heeft…

Als ze weer thuis is, kan die kleine Chanella (zoals Tokke zijn zusje liefkozend noemt) er weer even tegen aan. En al heeft kleine Em haar grote broer helaas niet meer altijd binnen handbereik, ze vindt hem wel op andere manieren.Skype, Facebook, WhatsApp... Dat is het voordeel van het internettijdperk. En in noodgevallen jat ze het kussen van zijn bed waar hij thuis in slaapt als hij hier is. ‘Dan kan ik hem en de paardjes even ruiken mam.’

Coverfoto: © Mgr. Madhatter