In 2011 oordeelde het Grondwettelijk Hof al dat homokoppels dezelfde trouwrechten moesten krijgen als heterokoppels. Het Hof gaf het parlement tot juni 2013 om de wetten aan te passen. Als actie uitbleef, hadden homokoppels vanaf dat moment de facto dezelfde rechten als heterokoppels.

Vage uitspraak
Omdat de uitspraak van het Hof echter vaag was, voelden veel juristen en rechters zich niet verplicht om de huwelijken te voltrekken. Daarom startten diverse Colombiaanse homokoppels juridische procedures om het huwelijk af te dwingen. Uiteindelijk besloot het Grondwettelijk Hof zich opnieuw over de kwestie te buigen. Zes van de negen rechters stemden tegen een voorstel dat de beslissing over de openstelling bij het parlement legde. Colombia wordt nu het vierde Latijns-Amerikaanse land dat het huwelijk openstelt voor koppels van gelijk geslacht.

Adoptie en transrechten
Het geregistreerd partnerschap werd eerder al opengesteld voor koppels van gelijk geslacht. Tevens werd adoptie vorig jaar november mogelijk gemaakt voor Colombiaanse homokoppels. Ook nam het land vorig jaar een wet aan die transgenders toestaat hun gender in officiële documenten te veranderen zonder dat ze eerst een operatie hoeven te ondergaan of een psychiater hoeven te bezoeken.

Bron: The AdvocateThe Guardian / Coverbeeld: CC-Benson Kua