De ministers reageren met de brief op een verzoek van Kamerlid Pia Dijkstra (D66). Zij vroeg de regering de voor- en nadelen te onderzoeken van de openstelling van het burgelijk huwelijk in Nederland voor niet-ingezetenen en niet-Nederlanders, in het licht van de emancipatie van LHBT's wereldwijd.

Niet meest effectief
'Het kabinet wil graag voorop stellen dat het groot belang hecht aan de emancipatie en gelijke rechten van LHBT’s wereldwijd', schrijven de ministers. Ze concluderen echter dat het openstellen van het huwelijk voor buitenlanders negatieve effecten heeft op LHBT's in landen waar homoseksualiteit strafbaar is. 'Het kabinet is van mening dat de openstelling van het Nederlands burgerlijk huwelijk voor niet-ingezetenen en niet-Nederlanders op dit moment niet de meest effectieve manier is om de emancipatie van LHBT’s wereldwijd te bevorderen.' 

Las Vegas aan de Amstel
Ook in Amsterdam heeft D66 een plan ingediend om buitenlanders in de echt te kunnen verbinden. Volgens raadslid Jan-Bert Vroege zou de hoofdstad dan een aantrekkelijke gay destination kunnen worden. 'Door het openstellen van het huwelijk voor stellen zonder Nederlandse nationaliteit of woonplaats en het promoten van deze mogelijkheid voor buitenlandse LHBT-stellen zou Amsterdam het Las Vegas aan de Amstel kunnen worden', aldus Vroege.

Bron: Parool / Coverbeeld: Huwelijk in de VS - Flickr - CC - Elvert Barnes