De film speelt zich af in Baltimore, Maryland en vertelt over dragqueen Divine en haar hippie-zoon Crackers, zwaarlijvige moeder Edie, en excentrieke huisgenoot Cotton. Samen doet dit kleurrijke gezelschap er alles aan om Divine uit te laten roepen tot ‘The Filthiest Person Alive’. Wanneer dit lukt, zet het jaloerse koppel Connie en Raymond Marble alles op alles om Divine ten onder te laten gaan.

Divine als muze
Dat John Waters Glenn Milstead (alias Divine) koos voor de hoofdrol, is geen verrassing. De twee waren jeugdvrienden en Divine werd al vroeg in Waters carrière zijn muze. Hun eerste samenwerking was in 1966, in de door Waters geregisseerde film Roman Candles. Divine speelde in de jaren zestig, zeventig en tachtig in meerdere musicals en controversiële films, met als een van de uitblinkers Pink Flamingos.

Controverse en cultstatus
Pink Flamingos leidde tot veel controverse en wordt nog steeds gezien als een van de beruchtste cultfilms ooit gemaakt. De film staat bovendien op de 29ste plaats van de lijst van '50 Films to See Before You Die'.

Toch was het jarenlang erg moeilijk om dit hoogtepunt uit Waters' en Divines carrière te zien. Als de film al verkrijgbaar was, dan was het de ingekorte versie. Dankzij het internet werd Waters bekendste werk veel makkelijker te zien. Gelukkig maar, want Pink Flamingos is een mijlpaal in de Amerikaanse filmgeschiedenis. Taboes als incest, kannibalisme, verkrachting en voyeurisme komen allemaal aan bod. Zelden is er een film gemaakt met dit smerigheids-niveau.

Vermakelijke wansmaak
Waters, die de film niet alleen regisseerde, maar ook de productie, cinematografie en muziek op zich nam, laat met deze grensverleggende productie ook zien dat een combinatie van extreme wansmaak en controversiële thema’s bijzonder vermakelijk kan zijn. Als kijker val je van de ene verbazing in de andere, met als hoogtepunt een hondenpoep etende Divine.

Om af te sluiten met een quote van Babs uit Pink Flamingos: 'Blood does more than turn me on, Mr. Vader. It makes me come. And more than the sight of it, I love the taste of it. The taste of hot, freshly killed blood...Kill everyone now! Condone first degree murder! Advocate cannibalism! Eat shit! Filth are my politics! Filth is my life! Take whatever you like.' Durf je het aan?
Tekst: Naz Taha