Jeugdspelers van Excelsior lopen al een aantal weken met de veters in hun schoenen. Daan Bovenberg, Luigi Bruins en Sander Fischers (foto hieronder) zijn de eerste Nederlandse profvoetballers die de veters zullen dragen.

‘Er is geen enkele profvoetballer die ervoor uit durft te komen dat hij op mannen valt’, aldus initatiefnemer Marco van Lochem. ‘Dat komt doordat zij wellicht bang zijn voor de reacties. In deze tijd zou dit niet meer zo mogen zijn. Sporten en voetballen is voor iedereen en daarom hopen wij op deze manier ons steentje bij te dragen aan de acceptatie van homoseksualiteit in de voetbalwereld.’

Voorbeeldfunctie
‘Als profvoetballers hebben wij een voorbeeldfunctie en daarom hoefden wij niet lang na te denken toen Marco ons vroeg voor dit project’, aldus aanvoerder Fischer. De regenboogveters zijn onderdeel van een Europees project, waarbij onder andere de John Blankenstein Foundation betrokken is.

Andere regenboogveters
De regenboogveters zijn al ingezet als symbool voor acceptatie in meerdere landen. Zo droegen de spelers van het Italiaanse elftal in 2014 al een keer regenboogveters in hun schoenen tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tegen Spanje. Die actie maakte deel uit van een grote anti-homofobiecampagne.

In Engeland werd in 2013 een poging gedaan tot een soortgelijke campagne door organisatie Stonewall. Deze flopte echter, mede vanwege de betrokkenheid van een twijfelachtige commerciële sponsor en de keuze voor de dubieuze hashtag #RightBehindGayFootballers.

De wedstrijd tussen sc Heerenveen en Excelsior wordt zondag om 16.45u live uitgezonden op Fox Sports 1.

Bron: Excelsior / Coverbeeld: Veters van Joey Barton tijdens Stonewall-actie