Overheidsfunctionarissen voeren een hetze tegen LHBT’s in plaats van hen te beschermen. Hierdoor wordt het voor LHBT’s steeds gevaarlijker om openlijk zichzelf te zijn. Zo meldt het COC in een persbericht. 

'Gevaarlijker dan een atoomoorlog'
De Indonesische minister van Defensie betitelde de strijd voor LHBT-mensenrechten eerder als ‘gevaarlijker dan een atoomoorlog’. Een voormalig minister van Communicatie suggereerde dat LHBT’s ter dood zouden moeten worden gebracht.

Met dit soort uitspraken creëren de gezagsdragers volgens COC Nederland een klimaat waarin geweld en discriminatie tegen LHBT’s in Indonesië normaal is geworden. Een militante organisatie als het Islamitisch Verdedigingsfront deed bijvoorbeeld verschillende invallen op plekken waar LHBT’s samenkomen, naar verluid met hulp van de lokale politie.

De provincie Atjeh nam draconische maatregelen tegen LHBT’s. Zo kunnen homoseksuele contacten daar onder shariawetgeving bestraft worden met honderd zweepslagen.

Tijd voor actie
Ondanks oproepen van mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch, sprak president Joko Widodo zich nog niet duidelijk uit tegen de schending van mensenrechten van LHBTI’s. Opmerkelijk, aangezien Joko Widodo onder meer wegens zijn uitgesproken positie op het gebied van mensenrechten werd verkozen tot president van Indonesië.

Het COC wil dat Rutte de Indonesische president vraagt om pal te staan voor de mensenrechten van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekse-conditie (LHBTI’s). 

Bron: COC Nederland / Coverbeeld (Joko Widodo): CC-DFAT/Ferdi Oktaviano