Allereerst natuurlijk een moment stilte voor Roemenië. Gisteren werd bekend dat Roemeense tv-zender TVR z’n rekeningen aan de EBU niet heeft betaald. Ze kregen een ultimatum, maar een betaling bleef uit. Daarom wordt Roemenië en hun nummer ‘Moment of Silence’ gediskwalificeerd voor het Songfestival. Het land zou op donderdag 12 mei als 12de optreden tijdens de tweede halve finale. Hun optreden komt te vervallen, waarmee het totale aantal optredens voor beide halve finales op 18 komt. Volgende keer netjes je rekeningen op tijd betalen, Roemenië!

Frankrijk hoort bij de ‘big five’ en hoewel zanger Amir wel mag optreden tijdens een van de halve finales, hoeft hij zich die avond dus geen zorgen te maken of hij zich voor de finale weet te kwalificeren. Amir deed in Frankrijk mee aan de Franse versie van The Voice, waar hij het met nummers van Elton John, OneRepublic en Bruno Mars tot de finale wist te schoppen. Daar werd hij derde. Volgens de bookmakers zou deze charismatische man het met zijn vrolijke nummer ‘J’ai Cherché’ minstens net zo goed moeten kunnen doen! En daar ben ik het eigenlijk wel mee eens.

Hoewel Oekraïne in Nederland niet genoeg stemmen kreeg om het associatieverdrag goed te keuren (politiek grapje!) maakt het land dit jaar goede kans op een top-5 plek tijdens de finale. Het liedje ‘1944’ ís overigens ook vrij politiek geladen, want het gaat over de deportatie van de Krim-Tataarse bevolking uit Rusland in de jaren 40. Daar komt nog eens bij dat zangeres Jamala onlangs in een interview zei dat ze familie heeft die nu nog steeds op de Krim woont, een gebied dat in 2014 door de Russen werd geannexeerd, en dat ze dus in ‘bezet gebied’ wonen. Russische politici reageerden daar uiteraard niet goed op, maar de EBU heeft bevestigd dat het liedje en de songtekst zelf geen politieke boodschap bevatten.

Zoë deed vorig jaar al mee aan het nationale songfestival in Oostenrijk en werd toen derde. Dit jaar wist ze zich wél te kwalificeren voor het Eurovisiesongfestival en zal tijdens de halve finale op dinsdag te zien zijn. ‘Loin d’ici’ lijkt een wat eentonig niemendalletje, maar vergis je niet: tijdens en na Zoë's optreden bij Eurovision in Concert ging het publiek helemaal apeshit. De reactie vanuit het publiek was zó groot dat 19-jarige Zoë een traantje wegpinkte, haar rug naar het publiek keerde en met de hele zaal op de foto ging. Wie had dat gedacht? Dit biedt perspectief voor Oostenrijk, voor wie de overwinning van Conchita Wurst in 2014 uiteraard nog vers in het geheugen ligt.

Op het moment van schrijven ziet de top 10 er (volgens de bookmakers) als volgt uit:

  1. Rusland
  2. Frankrijk
  3. Zweden
  4. Australië
  5. Malta
  6. Oekraïne
  7. Letland
  8. Armenië
  9. Servië
  10. Bulgarije (zie filmpje)

Nederland staat momenteel op de 16e plaats en België op de 30ste plaats. In de komende weken zal er ongetwijfeld nog wat schuiven, en vooral wanneer er beelden vrijkomen van de repetities, en nadat de halve finales hebben plaatsgevonden, kunnen er zomaar acts ineens flink stijgen of dalen. In de week van het Songfestival vind je op Gay.nl uiteraard regelmatig updates en info!

Winnen! 

We mogen 5 exemplaren verloten van de 2CD met alle inzendingen van dit jaar! Wil je kans maken? Mail dan je naam en adresgegevens naar win@gay.nl en zet er ook meteen bij welk land dit jaar je favoriet is!