LGBT Asylum Support schrijft in een persbericht dat apart opvangen de enige manier is waarop het COA LHBT's veiligheid biedt. De aanleiding van de mishandeling zou geluidsoverlast zijn, maar het slachtoffer heeft het COA laten weten dat de mishandeling alles te maken heeft met zijn geaardheid. Het slachtoffer behoort tot een groep LHBT-asielzoekers die in de opvang in Kolham al eerder zijn lastig gevallen. In de laatste vier maanden is er vijf keer aangifte gedaan, maar die zijn allemaal door het OM geseponeerd. Toch is ook van deze mishandeling aangifte gedaan.
 
Eén dader is na de mishandeling gehoord en weer vrijgelaten. Daardoor moest het slachtoffer een aantal dagen met de daders doorbrengen in dezelfde noodopvang. Inmiddels zijn de LHBT-asielzoekers uit Kolham ondergebracht in een betere opvang elders in het land.
Verwondingen van het slachtoffer ©LGBT Asylum Support
 
Aangifte
Hoewel de politie in Groningen het afraadde, heeft LGBT Asylum Support toch weer twee aangiftes van discriminatie, belediging en bedreiging van geweld gedaan. 'We willen zo in elk geval inzichtelijk maken om hoeveel incidenten het gaat', laat Sandro Kortekaas van de organisatie weten.